Kézilabda

2018.07.06. 13:19

Mérlegen a mizsei utánpótlás helyzete

Egy évvel ezelőtt érkezett a lajosmizsei kézilabda-egyesülethez, a Mizse KC-hoz a Pick Szeged csapatától Serfőző Zsolt, akit azzal a céllal hívtak Lajosmizsére, hogy megerősítse az egyesület utánpótlásbázisát.

Vincze Miklós

A Mizse KC serdülőcsapata mesterével, az egy évvel ezelőtt Szegedről érkezett dr. Serfőző Zsolttal (álló sor bal szélén)

Forrás: Petőfi Népe

– Sápi Zsombor és Dudás Tibor megkeresésére jöttem Lajosmizsére, ahol a vezetők fontosnak érezték az utánpótlás megerősítését – kezdte a visszatekintését Serfőző Zsolt. – Szinte az utolsó utáni pillanatban érkeztem, mivel a gyermekbajnokságban nem volt az egyesületnek nevezett csapata, emellett a serdülő- és a juniorbajnokságban is csökkent a játékosok létszáma. Bár a felsőlajosi és táborfalvi gyerekekkel elkezdődött a közös munka, csakhogy több korosztály együtt edzett – ecsetelte az érkezésekor fennálló problémákat.

– Sikerült megszilárdítanunk az együttműködést a lajosmizsei, a felsőlajosi és a táborfalvi iskola vezetőivel, így hatékonyabban tudtuk elkezdeni a munkát. Az elmúlt évben már sikerült az U12-es korosztályban csapatot indítanunk, és egy sikeres toborzást követően megerősítettük a felsőlajosi és táborfalvi bázist is, így a korábbi öt helyett már kilenc csapatot tudtunk indítani az utánpótlás­korosztályokban. Szerencsére olyan jó és lelkes szakemberekkel sikerült megállapodnunk, akik szívügyükként kezelték a csapataikat. A legkisebb lányokkal Dudásné Szilágyi Gizella foglalkozott, a hasonló korú fiúkkal pedig Farkas Tamás. Nagy előnyt jelentett, hogy a sportág alapjainak megismertetését rájuk tudtuk bízni, hiszen rendkívül hasznos munkát végeztek. A 9 éves fiúkkal Szekeres László foglalkozott, akinek sikerült még tanítványai számára még hatékonyabbá tenni a korábban tanultakat.

A mester elmondta, hogy a legegységesebb csapatuk a 10 éves lányok csoportja volt. Harkai Bálint személyében egy lelkes fiatal szakember foglalkozott velük, és a lányok a lelkes munka hatására ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül és igazi csapattá formálódtak. Az U12-es fiúk Móra Ferenc felügyelete alatt dolgozták végig a szezont, aki hatalmas tapasztalatával irányította a társaságot.

– A serdülőcsapat vezetését jómagam vállaltam – folytatta a sort Serfőző Zsolt –, az ifjúsági csapatot pedig a Pick Szeged korábbi meghatározó ­játékosa, a felnőttcsapat edzője, Avar György vezette. Sajnos a két legidősebb korosztálynál az elvégzendő munkát nagyban akadályozta az, hogy ebben a korosztályban már más ingerek is érik a játékosokat, így a lemorzsolódás aránya meglehetősen ­magas.

A kisebb korosztályoknál a technikai fejlődést tartották elsődlegesnek, az idősebb korosztályok már taktikai feladatokat is kaptak. A bajnokságok befejeztével az ifjúsági csapat a 7. helyet, míg a serdülőcsapat 2. helyet érte el a másodosztályú bajnokságban. A rendszeresen végzett munka eredményeképpen a közel 50 főnyi utánpótláslétszámot sikerült április végére 120 főre növelni.

A Mizse KC serdülőcsapata mesterével, az egy évvel ezelőtt Szegedről érkezett dr. Serfőző Zsolttal (álló sor bal szélén)
Fotó: Petőfi Népe

– Kissé váratlanul érte egyesületünket, hogy a településen működő másik egyesület nem folytatja a versenyeztetést – tért át egy frissen előállt problémára a szakember –, azonban a Mizse KC vezetése úgy döntött, hogy felvállalja a csapat nélkül maradt játékosok versenyeztetését, így a 180 főre bővülő létszámmal várhatóan 15–16 csapatot tudunk indítani a következő szezonban. Bár az utóbbi fejleménynek betudhatóan a létszámgondjaink megoldódni látszanak, de a hatékonyabb munka elvégzéséhez égető szükségünk lenne egy másik sportcsarnokra is, hogy a szakmai előrelépéshez a megfelelő edzésszámot csapatainknak biztosítani tudjuk – zárta szavait Serfőző mester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában