Kultúra

2024.07.08. 20:31

A lovári nyelvvel is ismerkednek a gyerekek a kecskeméti roma táborban – galériával, videóval

Roma tábor kezdődött hétfőn a kecskeméti Táncsics Kollégiumban. Az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány már hosszú évek óta szervez roma tábort, az idei különlegessége, hogy először tartják Kecskeméten. Az elmúlt 13 esztendőben Tiszaújvárosban rendezték meg a roma tábort, ahol inkább a sportra fókuszáltak, de a négynapos kecskeméti rendezvényen a roma hagyományok, történetiség, nyelv és kultúra kap főszerepet – mondta el Radics Kálmán, a szervező alapítvány kuratóriumi elnöke.

Horváth Péter

A Roma gyermekek anyanyelvi, olvasási, sportolási, szabadidős tábora nevet viselő táborba 21 gyermek érkezett, Komádiból és Tolcsváról, a hatévestől a húszévesig. A táborban nemcsak a tágan vett kultúrával, hanem a lovári nyelvvel is ismerkednek a fiatalok, mégpedig roma és nem roma költők versein keresztül. 

roma tábor, kultúra, hagyomány
Roma tábor kezdődött hétfőn a kecskeméti Táncsics Kollégiumban
Fotó: Horváth Péter

Radics Kálmán hangsúlyozta: a roma gyökerek megismerése rendkívül fontos a fiataloknak, hiszen, aki nincs tisztában a múltjával, nem képes helyesen értelmezni a jelent, és nem tud jól tervezni a jövőre. A kulturális foglalkozások mellett több élményprogram is várja a táborozókat: ellátogatnak a  élményfürdőbe, megismerkednek Kecskemét nevezetességeivel, valamint tág teret kap a labdarúgás is.

Radics Kálmán elmondta, hogy az elmúlt 13 év nem volt hiábavaló: több olyan munkatársa is van, aki gyermekként a tábor lakója volt, most pedig már maga is a táborban segédkezik.

A hétfői megnyitón Sipos László önkormányzati képviselő és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte a fiatalokat, örömüket fejezve ki, hogy Kecskemétre látogattak.

A megnyitón Radics Sándor cimbalomművész játszott a gyerekeknek, valamint a Romák a Jövőért Érdekvédelmi Egyesület ifjú hölgyekből álló táncegyüttese, a Kiskunfélegyházi Csillagok adtak elő táncos műsort. A felszólaló képviselők mellett Lévai Jánosné és Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselők is ellátogattak a tábor megnyitó eseményére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában