Lakitelek

2024.07.09. 20:18

Csapatot és közösséget építenek a citera nyelvén – galériával

Hetedik alkalommal rendezik meg a Rózsatábort citerások részére. Ebből csak az elsőt nem Lakiteleken tartották, a többinek a tőserdei Kontyvirág Erdei Iskolába adott otthont. A tábor lakói szakemberek irányítása mellett ismerkednek a citerával és a népzenével.

Szentirmay Tamás

A Tőserdőben, a Kontyvirág Erdei Iskolához közeledve egyre erősebben hallatszik a madárdal mellett a citera hangja is. Kicsit közelebb évre azt is lehet hallani, hogy bizony több irányból jönnek a hangok. A Rózsatábor tagjai szakemberek irányítása mellett gyakorolnak.

Rózsatábor, tőserdő, tábor
A gyerekek a Rózsatáborban megismerkedtek a citerával és a népzenével
Fotó: Szentirmay Tamás

– Június 8-tól egy héten keresztül az eddigi legnagyobb létszámmal dolgozunk, 68 gyermekkel és két felnőttel hét tanár és három stáb foglalkozik – mondja Nauner Agárdi Éva a tábor szakmai vezetője.

– Szinte az ország minden részéből érkeztek citerát kedvelők és játszók, így: Nyárlőrincről, Kecskemétről, Tiszaalpárról, Velencéről, Sóskútról, Tárnokról, Budapestről, Váraszóról, Dabasról, Mátészalkáról, Nyírbátorról, Nagykárolyról, Kántorjánosiról. Most inkább a csapatépítés az elsődleges célunk. Ez alatt azt értjük, hogy nem az egy településen élőkből szerettünk volna muzsikuscsapatot kialakítani, hanem az ország többi részéről is. Váczi Mihály szerint nem elég álmodni, kell egy nagy álom is. Nekünk az volt az álmunk, hogy ahogyan mi visszajárunk az ország minden területéről muzsikálni, ezt a gyerekek is meg tudják majd tenni. Persze nem kell megvárni a nagykorúságot, mert a rózsatábori 15–18 éves korosztály év közben is összejár az ország minden területéről muzsikálni. Mindenki otthon gyakorol, a technika segítségével pedig tudnak próbálni. A fellépések előtt egy nappal összeállnak és sikereket érnek el – tette hozzá.

– Mi ennek próbáljuk megadni a lehetőséget, a keretet, a szakmai hátteret. Mivel hetedik éves a tábor, így a nagyobb gyerekek már tudnak úgy citerázni, hogy az élményt jelent számukra. Ezen alapszik az ő barátságuk – hangsúlyozta Dobos Szilvia, a tábor egyéb feladataiért felelős vezető.

– Kitalálták, hogy alapítanak egy bandát és úgy fognak muzsikálni. Június közepén Váraszón volt egy népzenei fesztivál, ahová ez a baráti társaság benevezett és fesztiválgyőztesek lettek. Ez nekünk nagy visszaigazolás, mert látjuk rajtuk az alázatosságot, az elhivatottságot, a lazaságot, hogy legyen szakmai minőségre is igényük. Ezt szeretnénk nekik most is megadni, az alapoktól felépítve a munkát. Itt, a táborban többen is csatlakoztak a Szalka Bandához, mi pedig a háttérből irányítjuk őket. Azt szeretnénk, hogy minőségi muzsika kerüljön ki a kezükből. Péntek este a táborban ők fognak majd koncertet adni a kisebbeknek. Sokan szeretnének bekerülni ebbe a bandába és ez motiválja őket a jobb munkára – mondta.

A legkissebbekkel a tiszakécskei Szerencsi Zsuzsanna foglalkozik, Földiné Boczonádi Zsuzsanna Szarvasról, Asztalos Sándor Nyúlról, Szecsődiné Szabolcsi Flóra Debrecenből, Naue-Agárdi Éva Mátészalkáról, Gubucz Péter Ácsteszérről, dr. Kurucz Attila pedig Pázmándról érkezett. A tanárok egymás között minden évben cserélik a szinteket. A csoportok napi öt-hat órát gyakorolnak, de természetesen van szabadidejük, amikor kikapcsolódhatnak. Ebben az évben a Dunántúl, az Alföld részéről a szatmári vidék, Erdélyből Kalotaszeg a tematika része. A közös ének, amit minden reggel énekelnek, pedig Moldvát képviseli.

A tábor egyébként nagyon népszerű, mert a meghirdetés napja után pár nappal már betelik a létszám. 

A szülők figyelik, hogy mikor lehet jelentkezni, a gyerekek pedig örülnek, hogy itt lehetnek. Szakmailag sokat kapnak, ami azt jelenti, hogy érdemes a Rózsatáborba jönnie annak, aki citerát és népzenét szeretne tanulni. Ebben az évben már nemcsak a Kontyvirág Erdei Iskolát bérelték ki, hanem a tőserdei vadászkastélyt is, mert olyan sokan vannak. A nyárlőrinci legkisebbek így is hazajárnak, az önkormányzat hozza-viszi őket, de ők is minden programban részt vesznek.

Természetesen nemcsak szakmai, hanem egyéb programok is várták és várják a tábor lakóit. Az első napon tábortűz mellett közösségépítő játékokkal készültek a szervezők, ahol megismerhették egymást a gyerekek. Kedden este a humor és az ügyesség játssza a főszerepet. Az elmúlt évben nagy népszerűségnek örvendett a csokiműhely, ahol természetes, adalékmentes anyagokból készítenek csokit, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel kiegészítve. Ezt ezúttal is átélhetik a táborlakók. Kézműves-foglalkozáson vászontáskát festhetnek, amin rajta lesz a Rózsatábor logója is, amit haza is vihetnek a gyerekek. Ezenkívül a natúr kozmetika keretében aromaterápiás kencét készíthetnek szúnyog- és kullancsriasztóként, de megismerhetik az erdő növényeit és állatait is játékos formában.

Szerdán este Szécsényből érkezik hozzájuk a Paramisi Társulat, akik autentikus cigány és magyar interaktív élőszavas mesejátékot tartanak. Mivel az a tematikájuk, hogy csapatot és közösséget építenek a citera és a muzsika nyelvén, így a Szalka Banda fog majd péntek este játszani. Szombaton 16 órától pedig minden csoport bemutatja, hogy mit tanult az egy hét alatt. Ez nyilvános, bárki megnézheti őket.

A tábort a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programja támogatja, de vannak olyan csoportok, akiknek a Csoóri Sándor Alap fizeti a táborát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!