Tárlat

2024.06.19. 17:35

Orgoványi Anikó katolikus liturgiáról készült festményeiből nyílt kiállítás Orgoványon – galériával

Missa címmel nyílt meg Orgoványi Anikó kiállítása a napokban, az orgoványi Művelődési Házban. A kiállítás ihletője Wolf Péter világhírű zeneszerző azonos című zeneműve volt. A komolyzenei mű 10 fejezetből áll, mely a katolikus liturgia rendjét követi A Kyrie-től, az Agnus Dei-ig, a zenei mű minden tételéhez egy-egy, összesen tíz darab 40 × 40 centiméteres táblaképet készített Orgoványi Anikó képzőművész.

Horváth Péter

Orgoványi Anikó Missa festménysorozatának képein a kereszténység szimbólumai láthatóak: az áldást osztó Jézus, az angyalok serege, az apostolok köre, az IHS szimbóluma (Jézus nevének görög rövidítéséből), megjelenik továbbá a kehely és az ostya, mely Jézus szavait idézi, az utolsó vacsorán elhangzottak szerint.

Orgoványi Anikó, tárlat
Orgoványi Anikó Missa festménysorozatának képeit láthatjuk az orgoványi művelődési házban
Fotó: Orgoványi Művelődési Ház Facebook-oldala

A festménysorozat ősbemutatója a németországi Passauban volt 2023-ban, a Boldog Gizella tiszteletére rendezett hálaadás és emlékülésen, az első királynénk által alapított Niedernburgi Kolostortemplomban.

A sorozatot kiegészíti egy 100×70 centiméteres festmény, azon zeneszerzők aláírásának stílusában, akik valaha misét szereztek.

A kiállítás nyitányaként Rojcsik Blanka szavalta el Orgoványi Anikó: Orgoványi rétek című versét, majd dr. Czár János katolikus plébános megnyitó beszédében kiemelte az alkotóval közös bácsalmási gyökereiket és méltatta a művésznő eddigi érdemeit. Szűts Tamás szobrászművész, a festmények liturgikus jelentéséről, a művész egyedi stílusának bemutatásával nyitotta meg a kiállítást.

Orgoványi Anikó megköszönte az orgoványiaktól kapott szeretetet, kiemelve, hogy mindig nagy örömmel látogat el a településre, majd Wolf Péter bemutatta címadó Missa című alkotását, melynek koncertfelvételét az egybegyűltek is meghallgathatták. A lélekemelő zenemű és a festmények vizuális világa páratlanul egészítették ki egymást. Orgoványi Anikó festményei két hétig tekinthetők meg az Orgoványi Művelődési Házban, nyitvatartási időben.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában