Domonkos László

2024.06.18. 07:00

Főzőedényekből művészet: új kiállítás nyílik Kecskeméten

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Nemzetközi Kerámia Stúdió szeretettel meghívja Domonkos László fazekasmester Hagyományok útjain két keréken című kiállítására, melynek a kecskeméti Kápolna Galéria ad otthont.

Orosz Fanni Flóra

Domonkos László a kortárs magyar népi fazekasművészet hiteles, kiemelkedő képviselőjeként a magyarszombatfai fazekas hagyományok alapján készíti a mai konyhában is használható, főző, sütő, tálaló edényeit. Autentikus mestere, folytatója egy évezredes szakma hagyományainak, mindent tud az általa szeretett Őrség fazekasságáról. 

fazekasság, Domokos László, kiállítás
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Geszler Mária keramikusművész tanítványaként kezdte pályafutását, munkásságára nagy hatással volt a 70-es években népszerűvé vált táncházmozgalom, amelyben aktívan részt vett saját tájegységén végzett kutatásaival. Kávés, teás kannái rusztikus megfogalmazásukkal, erős plasztikájukkal a múlt századi edények karakterét viszik tovább. Ivókupái, kancsói egyszerűsége, arányainak szépsége, funkciójuk tökéletessége, mázaik újdonsága, a korszerű útkeresés sikeres példái. 

Megnyitó: 2024. június 20., csütörtök 17 óra

A kiállítást megnyitja: Kontor Enikő keramikusművész

A kiállítás megtekinthető: 2024. július 6-ig, keddtől szombatig, 14 órától 18 óráig a Kápolna Galériában (6000 Kecskemét, Kápolna u. 13.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!