Galériával/Videóval

2024.04.10. 17:19

Több ősbemutatóval és hazai premierrel is készül a Kecskeméti Nemzeti Színház új évadában

Tizenhárom premier, 12 rendező, 4 ősbemutató és egy hazai bemutató – ezek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2024/25-ös új évadának számai. Az izgalmas és összetett repertoárt a szerdai, kecskeméti Gaia Hotelben tartott évadbejelentő sajtótájékoztatón tárta a közönség elé a teátrum vezetése. A Kecskeméti Nemzeti Színház 128. évada valódi különlegességekkel, egyebek mellett kifejezetten a társulatra írt darabokkal és kortárs művekkel is szolgál a színházszerető publikumnak.

Horváth Péter

Csodák világa, menedék – ezzel a szlogennel indul útjára a Kecskeméti Nemzeti Színház új évada szeptembertől. Ugyan még tart az idei színházi idény, sőt a Naptárlányok bemutatóját pénteken tartják a Kelemen László Kamaraszínházban, de lerántotta a leplet az új évadról a színházi vezetés a szerdai sajtótájékoztatón. Cseke Péter direktor köszöntőjében az idei évad sikerét hangsúlyozta, hozzátéve, hogy céljuk a látogatottság további növelése a 2024/25-ös szezonban.

Cseke Péter igazgató, Szente Vajk főrendező, Károly Kati zenei tagozatvezető, Barta Dóra tánctagozat-vezető, Sipos Imre prózai tagozatvezető és Kovács Lehel
Fotó: Bús Csaba

Az igazgató kiemelte: úgy alakították ki az új repertoárt, hogy a 13 bemutatóból mindenki megtalálja a neki tetsző, látványos, szórakoztató, elgondolkodtató pillanatokat. Cseke Péter kitért arra, hogy nagy sikerrel zárult márciusban a 15. SZÍN-TÁR, a Színművészeti Egyetemek Találkozója. A direktor egy fontos személyi változást jelentett be: a színház új művészeti vezetőjévé lépett elő Kovács Lehel, aki színészként és emlékezetes rendezéseivel – Leonce és Léna, Macbeth, A tehetséges Mr. Ripley – már letette névjegyét a teátrumban.

Cseke Péter a jövő évad szlogenjével kapcsolatban elmondta, hogy a 128 éves színház még ma is képes estéről estére újabb csodákat teremteni, s menedéket nyújtani a mindennapok zaja elől, ezért választották a Polgár Ernőtől származó idézetet mottóul.

Szente Vajk főrendező ismertette az évadtervet, hangsúlyozva, hogy a kínálat összeállításában az a cél vezérelte a vezetőséget, hogy minél több olyan darabot megmutassanak a kecskeméti közönségnek, melyekkel korábban még soha nem találkoztak. Elhangzott, hogy 13 premier lesz a három színházban, 12 rendező viszi színre a műveket, melyek közül négy ősbemutató, egy pedig hazai bemutató lesz. 

A Magyarországon korábban még soha be nem mutatott előadások között saját szerzemény, kifejezetten a kecskeméti teátrum számára készülő darab, valamint gyermekelőadás is helyet kapott.

– Az ősbemutatók sorát egyfajta zászlóshajóként vezeti a Galambos Attila és Juhász Levente szerzőtársaimmal közösen írt musical, A trón, amelyet az évad második felében fogunk bemutatni a nagyszínházi előadások záróakkordjaként. Különösen izgalmas, hogy egy szintén házon belül íródott mesejáték, a Szentkirályfi is színpadra kerül, amelynek szerzői Tóth Kata, a Kecskeméti Nemzeti Színház dramaturgja, valamint Varga-Huszti Máté színművészünk – mondta a főrendező, majd Szabó Dorottya színművész előadta A trón egyik dalát, mely videónkban látható.

Szente Vajk elmondta, hogy a 2024/25-ös évadban, visszatérve egy korábbi hagyományhoz, ezúttal bohózattal nyitja a premierek sorát a teátrum a nagyszínházban Henry Lewis–Jonathan Sayer–Henry Shields Ma este megbukunk című komédiájával, ezt követi Szép Ernő Lila akác című színműve a kamaraszínházban. Az évad másik kiemelt zenés előadása a Jacobi Viktor, Bródy Miksa és Martos Ferenc nevével fémjelzett Leányvásár című operett, következő fordulatos vígjátéka pedig Claude Magnier Oscar című darabja, melynek főszereplője a közkedvelt Járai Máté lesz.

A Ruszt József Stúdiószínházban Albert R. Gurney Sylvia című vígjátéka kap helyet, de Agatha Christie-vel is újra találkozhat a közönség: Az Ackroyd-gyilkosság című krimit a nagyszínházban mutatja be a Kecskeméti Nemzeti Színház. A kamaraszínházi előadások sorát a Veszedelmes viszonyok című színmű zárja, a nagyszínpadon pedig Muszty Bea és Dobay András A kék csodatorta című zenés mesejátéka látható majd.

Károly Kati zenei tagozatvezető elmondta, hogy az évad első zenés bemutatója a Leányvásár című operett lesz, amelyhez vendégrendezőként érkezik Juronics Tamás Kossuth-díjas magyar táncművész és koreográfus, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

– Az eredeti mű zenei anyagát egy kissé magunkra formáljuk: bizonyos pontokon modernizáljuk. A zenei anyag átdolgozását a mi zenekarunkra Drucker Péter vezető karmesterünk végzi – fejtette ki Károly Kati.

A januári bemutató egy Molnár Ferenc szatírája, Előjáték Lear királyhoz alapján készült kortárs opera lesz, melynek zenéjét a teátrum karmestere, a korábbi években zeneszerzőként több nemzetközi elismerést kapott Iván Sára szerezte.

Barta Dóra tánctagozat-vezető beszélt a Kecskemét City Balett jövő évadbeli premierjéről, ami Shakespeare A makrancos hölgy című komédiájának tánc nyelvén történő elbeszélése lesz.

Sipos Imre prózai tagozatvezető arról beszélt, hogy a Stúdiószínházban bemutatandó Háy János A kutyatartó lány című drámáját a József Attila-díjas író-költő kifejezetten a Kecskeméti Nemzeti társulatára írja.

– Kulcsfontosságú céljaink elérésében a legjobb választás a kortárs színpadi szerzőkkel való szoros kapcsolat és az új rendezők megszólítása. Egy nemzeti színház számára ez már-már szinte elengedhetetlen kötelesség, hiszen a társulat ezekből a művészi találkozásokból inspirálódhat leginkább – hangsúlyozta a prózai vezető, hozzátéve, hogy emellett a kortárs művekhez mindig szükséges kockázatvállalást jelent hozzányúlni, hiszen örökérvényűségükről az idő dönt majd.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!