Összejövetel

2024.02.01. 08:00

Fergeteges Rác Prélóval indult a farsangi báli szezon Dusnokon – galériával

A helyi művelődési házban szombaton tartották a farsangi időszak egyik legvidámabb és legtöbb résztvevőt vonzó rendezvényét, a Rác Prélót. Az zenés-táncos összejövetel nyitóeseménye volt a következő két hétben zajló, mulatságokkal, kulturális – és gyermekprogramokkal sűrűn tűzdelt Rác Fonónak.

Zsiga Ferenc

Fergeteges volt a hangulat

Fotó: Zsiga Ferenc

A hagyományos dusnoki prélót idén is nagyon sokan, főként a helyi nemzetiségi hagyományok iránt élénken érdeklődő fiatalok és idősebbek várták. Számukat a horvát nemzetiségűek lakta településekről, Hercegszántóról, Bajáról és Pécsről vidáman, felszabadultan érkező rácok, bunyevácok gyarapították.

– A hagyományosan fergeteges hangulatú, vacsorával egybekötött bálra már az esemény előtt egy-két héttel valamennyi asztal ülőhelye elkelt. Ettől azonban sokkal többen vagyunk, hiszen rengetegen csak egy jót táncolni és mulatni érkeztek. Kellett ehhez a kitűnő dusnoki Zabavna Industria horvát nemzetiségi zenekar népszerűsége is, mert ha híre megy, hogy valahol muzsikálnak, mágnesként vonzzák a délszláv népzene rajongóit – mondta el Tamaskó Péterné, a dusnoki horvát nemzetiségi Biser tánccsoport vezetője, a bál főszervezője. 

– Aki volt már ehhez hasonló mulatságon, annak biztosan nem ismeretlen, amikor mi, akik már gyermekkorunktól magunkba szívjuk a lüktető balkáni zenét, a tánclépéseket, mosolyogva nyújtunk segítő kezet, hogy az is velünk tudjon táncolni, ízelítőt kapjon a déli életérzésből, a rác hagyományokból, aki ezeket nem ismeri. Jómagam a nemzetiségi hovatartozásomra ugyanúgy végtelenül büszke vagyok, mint az a több száz bálozó, akikkel együtt táncolunk, énekelünk ezen a nagyszerű esten. Talán nem alaptalanul mondják: amikor a rácok mulatnak, annak messze földön nincs párja! Akik itt vagyunk jelentjük a garanciát arra, hogy nem merül feledésbe ez az értékes, az összetartozás megannyi jelét hordozó hagyomány, nyelv és kultúra – vélekedett az egyik Hercegszántóról érkező nagyobb asztaltársaság hölgy tagja, Mária.

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!