Fejlesztés

2024.01.23. 13:42

Kovácsműhellyel és fűszerkerttel bővítik a kunszentmiklósi tájházat

Eredményes esztendőt tudhat maga mögött a kunszentmiklósi értéktár kör, amit négy esztendeje indított el a helyi települési értéktár bizottság. A idei esztendő legfontosabb célkitűzése a hagyományok ápolása mellett, a gondjaikra bízott tájház továbbfejlesztése.

Gulyás Sándor

Tavaly avatták fel a kunszentmilósi tájházat

Fotó: Gulyás Sándor / archív-felvétel

– Mozgalmas és értékteremtő időszakon vagyunk túl. Farsang idején a fánksütés volt fókuszban. Nemcsak foglalkozásainkon vettük sorra a szalagos, forgács, túrós és egyéb fánkot, hanem hagyományőrző céllal megrendeztük az első fánkfesztivált és lekvár versenyt. Március elején a kunhímzés rejtelmeibe avattuk be tagjainkat és az érdeklődőket. Húsvét előtt tojást festettünk különböző technikák felhasználásával. Áprilisban Szabó Ilona textil művész mutatta be alkotásait, melyek nagy részét balladák ihlették. Közkívánatra előkerült a „lúdgége pödrés”. Volt, aki a kunhímzést gyakorolta és akadt, aki a levesbe valót készítette. Június elején lehetőségünk nyílt egy helyi bodza ültetvényen virágot szedni, melyből szörpöt készítettünk. Ezek az üdítők a későbbiekben ajándékként szolgáltak. A szüreti felvonulásra és egyéb rendezvényekre tagjaink süteményt sütöttek. Az év folyamán különböző alkalmakra kenyérlángost sütöttünk. Az utolsó adventi vasárnapon töltött káposztát főztünk, kenyérlángost sütöttünk és kézműves termékeinkkel színesítettük a vásárt – sorolta a tavalyi év történéseit Vassné Kelemen Ágnes, a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság elnöke, az értéktár kör vezetője.

A tavalyi évben közkívánatra előkerült a „lúdgége pödrés” is
Fotó: Gulyás Sándor / archív-felvétel

A nyári szünet után nagy erőkkel fogott hozzá a tagság a Diószegi ház megnyitásának előkészítéséhez, amit a város képviselő-testülete a Kunszentmiklósi Települési Értéktárnak adott használatba. 

– A tavalyi év folyamán felújításra került az épület, ami teljesen üresen várta, hogy új funkciót töltsön be. Nagyon sok időt fordítottunk a berendezés kialakítására. Kiállítási tárgyakat, eszközöket gyűjtöttünk, függönyt varrtunk, takarítottunk, rendezkedtünk és november végére felkészültünk a tájház megnyitására. Azóta ebben az épületben tartjuk foglalkozásainkat. Decemberben már egy alsó tagozatos osztály látogatott el hozzánk és kézműves foglalkozást tartottunk számukra a tárlat megtekintése után. Az idei évre is sok megvalósítandó tervünk van. Szeretnénk tovább fejleszteni a tájházat. A Csóri Sándor pályázatból kívánunk kialakítani egy kovácsműhelyt, féltetős tárolót tervezünk a kültéri eszközeinknek és kukorica górét akarunk építeni. Az épület udvarában fűszerkertet hozunk létre. Szezonális gyümölcsökből lekvárt és szörpöt készítük. Nagyon fontos számunkra az ifjúság megismertetése hagyományainkkal, értékeinkkel. Ennek érdekében az ünnepkörökhöz kapcsolódó foglalkozásokat hirdetünk. Mindemellett szervezünk kirándulásokat. Ezeknek az alkalmaknak mindig nagy sikerük van. Az idén medvehagymát fogunk gyűjteni. Terveink megvalósulásának záloga a tagjaink kitartása és lelkesedése – fogalmazott Vassné Kelemen Ágnes.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!