Szendrey Júlia

2023.09.09. 13:20

Petőfi Sándor múzsájára emlékeztek Kiskőrösön

Stílusos rendezvényen idézték fel Kiskőrösön Petőfi Sándor szerelmének, feleségének alakját péntek este.

Barta Zsolt

Dr. Filus Erika múzeumigazgató köszönti dr. Gyimesi Emese irodalmárt és Szabó T. Anna költőnőt a kiskőrösi Petőfi-szülőház udvarán

Fotó: Barta Zsolt

A szülőház udvarán dr. Gyimesi Emese kutató és Szabó T. Anna költőnő beszélgettek Szendrey Júliáról, aki a legismertebb magyar költő múzsája volt több mint két évig. Hogy miért pont ezt a napot választották a rendezők? Dr. Filus Erika múzeumigazgató megválaszolta a kérdést: ezen a napon találkozott Nagykárolyban a megyebálon az akkor még 18. életévét be nem töltött Júlia a költővel, 1846-ban. Majd pont egy évvel később, Erdődön össze is házasodtak a fiatalok. Azaz kettős dátumra is emlékeztek a program résztvevői.

Fotó: Barta Zsolt

Az irodalmár és a költőnő azonban nem annyira a legendás pár alig három évnyi kapcsolatára hívták fel a figyelmet, hanem arról beszélgettek, hogy a fiatalasszony nemcsak Petőfi Sándornéként, hanem Szendrey Júliaként is jelenség volt, költőként elsőként mutatta ki az anyaság érzéseit. Műfordítóként Andersen dán meseíró 16 ma is népszerű meséjét fordította le. Egy 1858-as kiadványban fiainak, Zoltánnak, Attilának és Árpádnak ajánlja az édesanya. Miután Petőfi Sándor eltűnt a segesvári csatában, az özvegy akár haza is költözhetett volna a fiával, Zoltánnal apjához, aki uradalmi intéző volt, azonban nem tette. Pesten férjhez ment Horváth Árpád egyetemi tanárhoz. De míg az első szerelmi házasság volt, addig a második egy kisgyermekkel magára maradó fiatal nő menekvése volt egy zord korszakban. Sokan megvetették, mert nem kívánta a nemzet özvegye szerepet felvállalni. Az 1850-es években kezdett publikálni olyan verseket, amelyekben nyíltan felvállalta az emberi érzéseit, holott abban a korban ez nem volt jellemző idehaza. Vallotta, hogy egy nőnek szerelemből kell férjhez menni, nem pedig azért, hogy valaki a jólétet garantálja. A korabeli női elvárt megszokott viselkedési normákat mellőzve élt, a korabeli francia Georg Sand írónő gondolkodásmódja hatott rá és alakította megosztó személyiségét. Még 40 éves sem volt, amikor a halálos betegség elragadta. A temetői sírkőre ezt írták fel: Petőfi Sándorné, Szendrey Júlia. Mindig a költő felesége volt és maradt is.

A felvételen Supka Éva szavalt el néhányat Szendrey Júlia versei közül Fotó: Barta Zsolt

 

Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!