Szakkör

2023.08.29. 17:27

Hímző, makramé, papírfonó és tojásfestő alkotásokból nyílt kiállítás Kelebián

A Nemzeti Művelődési Intézet 2021-ben, a koronavírus-járvány idején indított egy kezdeményezést, melynek fő célja volt, hogy a bezárás alatt is lehetőséget biztosítson a közösségi élet, az együtt alkotás megvalósulására a körülményekhez képest. A Szakkörök nevű mintaprogram által hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba lehet betekinteni. Kelebián több alkotó közösség is létrejött az Ott-Hon a Teleházban, ahol a hímzés, makramé-készítés, papírfonás és tojásfestés rejtelmeit tanulhatták meg a résztvevők.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével induláskor a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés, a nemezelés, a vesszőfonás és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhettek a szakkörök résztvevői. A folyamatos fejlesztéseknek és a témakörök bővítésének köszönhetően a közművelődési intézmények, a közösségi színterek szerteágazó szakköri világa vált elérhetővé. A bemutatott és kiállított alkotások igazolják, hogy a program elérte célját Kelebián is, ahol több alkotócsoport is létrejött. A foglalkozások a munkán túl hasznos időtöltést, kikapcsolódást jelentettek a résztvevők számára.

Először négy témakörben indult az oktatás, jelenleg 18 témakörben 2500 szakkör működik országosan és közel 13 ezer embert kapcsolódott be a mozgalomba.

 Egyre több alkotó közösség alakul meg a kisebb és nagyobb településeken egyaránt, a létrejött közösségek pedig továbbra is működni szeretnének – hangzott el a kiállítás megnyitóján.

A mintegy háromezer fős Kelebián négy csoport is alakult, ami országosan is egyedülállónak számít, hiszen jóval nagyobb településeken egy vagy két alkotó csoport jött csak létre. A legkülönfélébb kézműves technikákat sajátították el népi iparművészek mentorálásával. A hímző, makramé, papírfonó és tojásfestő szakkör alkotóinak munkái a kelebiai Ott-Hon a Teleházban tekinthetők meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!