Magyar népzene

2023.07.03. 17:56

Online kiadvány mutatja be a szabadszállási Kiskun Népdalkör történetét

Elkészült a közel fél évszázada működő Kiskun Népdalkör története 1973-2022 című online kiadvány, aminek alapját a kórusvezető, Kovács Imréné Margitka néni fényképes naplója képezte.

Gulyás Sándor

A népdalkör állandó résztvevője a városi napoknak

Fotó: Gulyás Sándor / archív-felvétel

A magyar népzene a teremtő közösségek számára maga a megtartó erő, ezt az erőt hordozza magában mintegy 50 éve a Szabadszállási Kiskun Népdalkör is. A közösségi ház legrégebben működő csoportjának vezetője a szabadszállási kun gyökerekkel rendelkező Kovács Imréné Margitka néni. A bemutató alkalmával a népdalkör ma még aktív tagjai és az érdeklődők körében beszélgetett Margitka nénivel Dömötör-Pásztohai Mariann közművelődési szakember, a József Attila Közösségi Ház megbízott vezetője.

Margitka néni a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a zene már születésétől fogva a vérében volt, amivel később, Kálmán Lajos népzenekutató-pedagógus hatására jegyezte el magát. A helyi népdalkört akkoriban a nagytekintélyű tanár úr vezette. A helyi rendezvények mellett számos versenyeken adtak számot tudásukról a dalos kedvű lányok és asszonyok. Kovács Imréné Margitka néhány év múlva felvállalta együttes vezetését.

– Citerázni Kecskeméten tanultam meg Tuka Zsigmondtól és Birinyi Józseftől. 

A szakkörvezetői tanfolyam elvégzése után alapítottam meg a Vadrózsák Citerazenekart, amely aztán összefonódott a Kiskun Népdalkörrel – emlékezett vissza a kezdetekre Margitka néni, Szabadszállás város díszpolgára.

A népdalkör sorra tett eleget a felkéréseknek, mindig az alkalomhoz illő dalokat énekeltek. Az alföldi, valamint a Petőfihez kötődő dalok különösen kedvesek voltak számukra. Az első „Aranyminősítésünket” a Kerekegyházán megrendezett versenyen kapták, melynek értékét növelte, hogy a zsűri elnöke Alföldi Borus István volt.

Kovács Imréné Margitka közel ötven esztendeje dolgozik azon, hogy a magyar népzene ne menjen ki a divatból, életcéljának tekintve a népi hagyományok ápolását, megőrzését. A beszélgetés során számos emlékezetes fellépés, helyszín, minősítés emléke került szóba. A családias hangulatú rendezvény vendége volt Gebri Bernadett népzenész, zenepedagógus, az Aranyalma páros tagja, aki kobozzal és egy török népi hangszerrel a saz-zal kísérte a nyárhoz kapcsolódó énekcsokrát. A hangulatos előadást követően az előadóművész és a Népdalkör közös énekléssel zárta a délutánt.

A Kiskun Népdalkör  története 1973-2022 című online kiadvány a Csoóri Sándor Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően készült el.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!