Kultúra

2023.05.25. 11:25

Kecskeméten bemutatták a Rokonom, Petőfi című dokumentumfilmet – galériával, videóval

Az Otthon moziban mutatták be szerdán Kecskeméten a Rokonom, Petőfi című dokumentumfilmet. Borzák Tibor, Hajduk Márta és Novák Lajos filmje különleges hangulatot idéz, ugyanis bemutatja a költő 20. és 21. századi rokonait. Petőfi Sándornak nincs egyenesági leszármazottja, de oldalágon sok rokona él. Az egyórás film közülük mutat be hat családot.

Lizik-Varga Katalin

A képen balról: Borzák Tibor és Hajduk Márta

Fotó: Bús Csaba

Borzák Tibor Rokonom, Petőfi című kötete 2016-ban látott napvilágot – benne 12 családfa rajzával és 100 fotográfiával. Az azonos című film a kötet alapján készült, azonban teljesen más megvilágításba helyezi a történteket.  

Mi nem az érdekességek és a kuriózumok után kutattunk, hanem engem az izgatott mint forgatókönyvírót, hogy olyan embereket mutassunk be, akiknél a hazaszeretet érzése fontos szerepet játszik és akik pontosan tudják, hogy mindenkinek el kell dönteni, hogy mivégre születtek e világra – fogalmazott Hajduk Márta forgatókönyvíró. Hozzátette: szerettünk volna felmutatni egy olyan családi képet, amiben látszik, hogy a munka és a család viszonya úgy is megosztható, hogy a gyerek is később értékteremtővé váljon. 

 A dokumentumfilmből hat családot ismerhetünk meg, akik mind Petőfi Sándor rokonai.  

Hrúz Mária és Petrovics István mai oldalági rokonai: Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Bognár Zalán történész és családtagjai, Petőváry Attila gerelyhajító és Petőváry Zsolt vízilabdázó, a szabadszállási Lukácsi Ilona, a debreceni Petheő Judit, ifj. Hankiss János író, Hankiss Ilona operaénekesnő. 

 A családokat emeltük ki, és azt, hogy a Petőfi rokonok mennyire tudnak sáfárkodni azzal az örökölt és szerzett tudással, ami valahol Petőfivel összeköti őket – magyarázta Hajduk Márta. 

 Ez a koronája annak a kutatásnak, ami valamikor a 80-as évek közepén kezdődött – fogalmazott Borzák Tibor. Mint mondta, maga sem gondolta, hogy a kutatási eredményeiből egyszer film születik majd. Már az is nagy dolog volt, hogy a családfák rajzaiból, a dokumentumokból és a fotókból összeállt egy könyv, mely ismeretterjesztő irodalmi kalandozásra hívja az olvasót – tette hozzá Borzák Tibor. 

Hangsúlyozta: az egésznek a jutalma pedig, hogy a győri születésű Baranyó Katalin a kötet és a film ösztönzésének köszönhetően elkészítette a közös családfát. Saját kezűleg lerajzolta a Petrovics, a Hrúz és az Orlai Petrics ágnak a közös családfáját – tette hozzá Borzák Tibor. Mint mondta, ezek eddig külön-külön kutatásokban is fellelhetőek voltak, azonban most önzetlen munkájának köszönhetően a teljes családfa is elérhető.  

Ezt a megrajzolt közös családfát örömmel mutattuk ma be és ajándékoztuk oda a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzatnak, ugyanis így szerettük volna kifejezni köszönetünket feléjük, hogy megszervezték a film bemutatósorozatát a vármegyében – zárta gondolatait Borzák Tibor. 

A filmben megjelenik maga Petőfi Sándor is – őt Bánföldy Szilárd színművész alakítja. 

A kisfilmekhez kiválasztott mai zenék, Hankiss Ilona és Petrás Mária kristálytiszta éneke, a Misztrál és a Credo együttesek dallamai, Varga Miklós dala valamint Könczei Árpád zenéje pedig csodálatosan felvezetik és lezárják az egyes családi történeteket. A film az alkotók – Borzák Tibor, Hajduk Márta, Novák Lajos – és segítőtársaik önkéntes munkájával készült a Petőfi-bicentenárium tiszteletére 2019–2022 között. A film forgalmazója a KárpátPress Stúdió. 

A teljes film a YouTube-on bárki számára hozzáférhető. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!