Kunszentmiklós-Blumberg

2023.05.24. 07:00

Együtt ropták a táncot a németek a kunszentmiklósiakkal – galériával

Testvérvárosi kapcsolata fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a németországi Blumberg és Kunszentmiklós. A nagyszabású rendezvény keretében a vendégek a Felső-Kiskunság legnagyobb településének épített és kulturális értékeivel ismerkedtek meg. 

Gulyás Sándor

A blumbergi és a helyi tánccsoport közös fellépése a város főterén

Fotó: Márta fotó

Hat európai településsel ápol testvérvárosi kapcsolatot Kunszentmiklós, ennek egyike a németországi Baden-Württemberg tartományba tartozó Blumberg. Az együttműködési megállapodást 2000-ben írták alá a két település vezetői. 

– Az elmúlt több mint húsz évben szoros kapcsolat alakult ki a két város között, ami a baráti kapcsolatok mellett a kulturális élet, az oktatás és a gazdaság terén is megmutatkozott. Éves rendszerességgel szerveztünk találkozókat. Az együttműködésnek köszönhetően egy német érdekeltségű üzem települt városunkba. Szoros kapcsolat alakult ki a helyi teniszklub, a Baksay Sándor Református Gimnázium és a német testvérváros középiskolája, valamit sportolói között – mondta el hírportálunk érdeklődésére dr. Szilágyi László, a Kunszentmiklós-Blumberg Baráti Kör elnöke.

A koronavírus-járvány és a háborús helyzet miatt a hagyományos programok elmaradtak, így a testvérvárosi kapcsolat fennállásának húsz éves évfordulójának megünneplése az idei évre tolódott át. 

– A két település kapcsolatának ápolását a helyi és a németországi baráti kör vállalta magára. Az évfordulós programot, az önkormányzat támogatásával valósítottuk meg, melynek összeállításakor arra törekedtünk, hogy a kulturális értékeink bemutatása mellett, az elmúlt időszak eredményeivel is megismertessük a blumbergi delegáció tagjait. Legfontosabb feladatunk továbbra, hogy még szorosabbá tegyük a két település kapcsolatát, ami egyben városunk javát szolgálja – tette hozzá dr. Szilágyi László.

Az évfordulós rendezvény szervezői kitettek magukért. A vendégek többek között megtekinthették Pappné Bernáth Judit akvarelljeit, az ünnepi gálaműsorban helyi előadók léptek színpadra. A programot a blumbergi tánccsoport és a Szappanos Lukács Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjainak bemutatója zárta Kunszentmiklós város főterén.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!