Nemzeti ünnep

2023.03.15. 19:00

Több ezren látogattak ki a kiskőrösi megemlékezésre – galériával

Szerda délután megtelt Kiskőrös főtere. Becslések szerint több mint ötezer érdeklődő nézte végig a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamint a helyi Szivárvány néptáncegyüttes műsorát, amely után Orbán Viktor miniszterelnök tartott ünnepi beszédet.

Barta Zsolt

Becslések szerint több mint ötezer érdeklődő nézte végig az ünnepi műsort, amely után Orbán Viktor miniszterelnök tartott ünnepi beszédet

Fotó: Bús Csaba

A kormányfő előtt fellépő művészek a Petőfi 200 programsorozathoz méltó, megható, lélekelemelő műsort adtak elő. A rendezés különlegessége abban állt, hogy egyszerre két színpadon, egymást kiegészítve zajlottak az események. A Petőfi Szülőház előtti téren idézték fel a költő világra jöttének krónikáját a táncosok. A nézők, akik kivetítőről is követhették a műsort, szinte beleélhették magukat azokba a pillanatokba, amelyeket Petrovics Sándor, az apa átélhetett azon a bizonyos szilveszteri éjszakán 1822-ben. A művészek felidézték a magyar történelem talán legkülönlegesebb korát, a reformkort, amely nagyszerű költőket, politikusokat termelt ki közel 20 év alatt. A színészek a költő jól ismert versein keresztül mutatták be az 1848–49-es korszakot, a tánckar pedig korabeli táncokat adott elő korhű ruhákban. Az előadás részeként fellépett a kiskőrösi Szivárvány néptáncegyüttes is, melynek tagjai a ma is élő szlovák néphagyományok és a Petőfi-kultusz ápolói is egyben.

A rendezvény elején Domonyi László, Kiskőrös polgármestere üdvözölte a sokezres tömeget, akik előtt hangsúlyozta: a március 15-i ünnep egyszerre a forradalom, illetve Petőfi napja. A város elöljárója Petőfi Sándor szülőháza előtt szólt a tömeghez. A költő megírta kora hitvallását, a Nemzeti dalt, amely egykoron a népakarat kifejezése volt, és ma is az. Kiskőrös azóta ápolja Petőfi kultuszát, amióta Jókai Mór átadta a szülőházat mint irodalmi emlékhelyet a városnak. A település pedig örömmel tesz eleget ennek a feladatnak.

– Alapvető feladatunk, hogy a magyarságnak megőrizzék a szülőházat Kiskőrös főterén. Hiszem és vallom, hogy minden magyar embernek el kell legalább egyszer jönnie Kiskőrösre, hogy tisztelegjen Petőfi szülőháza előtt. Legyen ez a hely a nemzetünk egyik zarándokhelye – mondta Domonyi László az ünnepi beszédében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!