Március 15.

2023.03.15. 13:34

Kilenc kiskőrösi polgár kapott kitüntetést az ünnepségen – galériával, videóval

Március 15. alkalmából átadták Kiskőrösön a városi kitüntetéseket. A városházán szerdán tartott ünnepség keretében kilenc helybéli kapott díjat.

Barta Zsolt

A felvételen az ünnep alkalmából kitüntetett polgárok láthatóak a kiskőrösi városházán

Fotó: Barta Zsolt

Kiskőrös talán legnagyobb városi ünnepsége március idusához kötődik. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját méltón ünnepelte a költő szülővárosa. Mint arról korábban beszámoltunk Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából országszerte megemlékeznek a poétáról a Petőfi 200 programsorozat keretein belül.

Szerdán délelőtt városi elismeréseket adományozott a kiskőrösi képviselő-testület kilenc polgárnak, majd az általános iskolás elsős diákok kaptak a Petőfi Sándor téren a város elöljáróitól kokárdákat. Ezt követően a főtéri Petőfi-szobornál helyezték el az intézmények és a társadalmi szervezetek képviselői az ünnepi koszorúkat. 

Domonyi László polgármester nyújtotta át a városi közösség megbecsülését kifejező elismeréseket.

Barkóczi Jánosné a Kiskőrös Város Közéletéért díjat vette át. Elhangzott, hogy kimagaslóan elkötelezett a kiskőrösi szlovák közösség iránt. A Kiskőrösi Szlovákok Szervezetének egyik legrégebbi és meghatározó tagja. A különböző szlovák rendezvények lebonyolításában aktív szerepet vállal, elmaradhatatlan résztvevője többek között a rétesfesztiváloknak, vagy a gyermekek táboroztatásának, ahol a szlovák népi kultúrát, gasztronómiát ismertetik meg a fiatalokkal. 

Cebei Ágota a Kiskőrös Város Egészségügyi és Szociális Ellátásáért díjat kapta. A pályafutását a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház traumatológiai osztályán kezdte, mint nővér, majd a későbbiekben az osztály főnővére lett. 1995-től Kiskőrösön asszisztensként helyezkedett el. 2007-ben kérték fel a szakorvosi rendelőintézet főnővéri feladatainak ellátására. A kiskunhalasi kórház azonban nem csupán szakmai pályájának kezdetét jelentette, hanem mivel a világjárvány miatti veszélyhelyzet okán őt is átirányították a halasi járványkórházba, onnan is ment nyugdíjba.

Forgács Éva a Kiskőrös Város Ifjúságának Oktatásáért és Neveléséért díjat vette át a városházán. Friss diplomás kertészmérnökként került a Kiskőrösi Állami Gazdaságba. A rendszerváltás után régi munkahelye megszűnt, ekkor kezdett el szaktanárként tanítani a Petőfi Sándor Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskolában, ahonnan 2022-ben vonult nyugdíjba.

Kiskőrös Város Kultúrájáért díjban részesült Krámer Iván nyugalmazott alezredes, aki több mint egy évtizede él Kiskőrösön. Egész életében az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, a reformkor időszakának kutatója, tárgyi emlékeinek gyűjtője. Kiskőrösre költözése után hamar bekapcsolódott a város kulturális életébe. Jelenleg is tagja az Országos Petőfi Sándor Társaságnak, a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottságnak, korábban a Kiskőrös 300 Emlékbizottság munkájában is részt vett. A kezdetektől fogva szorosan együttműködik a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal, évente ő rendezi és saját anyagot is kiállít az október 6-i múzeumi időszaki tárlaton, de számos önálló időszaki kiállítás nyílt már a saját gyűjteményéből.

A Kiskőrös Város Sportjáért díjat  Miklós Ferenc vihette haza. Több mint 40 éve dolgozik a kiskőrösi labdarúgó csapatnál teljes elhivatottsággal, önzetlenül, társadalmi munkában, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Részese volt a kiskőrösi labdarúgás legnagyobb sikereinek, amikor az együttes megnyerte az NB III-as és az NB II-es bajnokságot is, amivel történelmet írva Bács-Kiskun megye első NB I-es csapatát adta a város.

Kiskőrös Város Ifjúságának Oktatásáért és Neveléséért díjat nyújtot át Domonyi László polgármester Ridegné Váli Zsuzsannának, aki 1981-ben földrajz-matematika szakos középiskolai tanárként került Kiskőrösre, s kezdte meg pályafutását a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum jogelőd intézményében. Az új ismeretek iránti fogékonyságát jól tükrözi, hogy aktív pedagógusként – szinte elsők között az országban – szerzett informatika szakos szaktanári diplomát is. Közben közoktatási vezetői képzésen is részt vett, s ez utóbbi diplomáját is hasznosítva 2009-től már igazgatóhelyettesként vett részt az intézmény irányításában.

A Kiskőrös Város Gazdaságáért díjat Szlanka Pálné kapta. Első munkahelye a Kiskőrösi Állami Gazdaság volt, ahol 1991 november végéig dolgozott. Ezután a Budapest Bank NyRT Kiskőrösi fiókjához ment át. 2011 októberében került a kiskőrösi polgármesteri hivatalhoz. Először, mint könyvelő, majd megbízott pénzügyi osztályvezetőként dolgozott. 2013. január elsején nevezték ki az osztály élére, ahol egészen korkedvezményes nyugdíjaztatásáig dolgozott.

A Kiskőrösért díjat Turán Istvánné kapta, aki 1986-ban magyar -könyvtár szakon szerzett diplomát, majd 2002-ben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Felsőfokú Kulturális Menedzserképző Programján megszerezte a kulturális menedzser diplomát is. Több mint 40 éve dolgozik a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. 2000-ben a könyvtár igazgatója lett.

Kiskőrös Város Sportjáért díjat  vihetett haza Weiszhaupt János. A futball világában már 15 évesen jelen volt, 1969-ban leigazolt a kiskőrösi csapathoz. 1977-ben befejezte az aktív futballozást, azonban nem távolodott el a foci világától teljesen. 1978-tól utaztatta a kiskőrösi futball csapatokat versenyekre, mérkőzésekre, majd a 90-es évektől a saját vállalkozásán keresztül folytatta ezt a tevékenységét. 

A városházi rendezvény pezsgős koccintással ért véget. Délután országos ünnepség keretében Orbán Viktor kormányfő fog ünnepi beszédet mondani, majd este Rúzsa Magdi koncertjével zárul a nap. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában