Nemzeti ünnep

2023.03.15. 17:22

Elismeréseket adtak át a lakiteleki ünnepségen – galériával

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepség keretében adták át a községi kitüntetéseket Lakiteleken. A keddi esemény vendégei voltak a Petőfi Emlékév tiszteletére meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázat nyertesei Közép-Ázsiából.

Vajda Piroska

Elismeréseket adtak át az ünnepségen

Fotó: Ujvári Sándor

A Templom parkban lévő Petőfi Sándor mellszobornál, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékező kopjafánál Madari Róbert polgármester köszöntötte a jelenlévőket. – Mindig különleges ez a nap, hiszen ilyenkor felemelő pillanatokat idézünk fel a magyar nemzet önállóvá válásának folyamatában. Március 15-én forradalmi eseményekkel kezdődött hazánk függetlenségi harca, ezen tiszteletreméltó hagyományokra emlékezünk mi is Petőfi Sándor mellszobra mellett – fogalmazott a településvezető.

Ezt követően a helyi óvodások és iskolások március 15-e szellemiségét idézték fel versekkel, táncjátékkal és énekszóval. Az ünnepség keretében tettek esküt a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egylet ifjoncai is.

Vári Fábián László Kossuth-, József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője a Petőfi Darjeelingben című verset szavalta el.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő beszédében méltatta az ankarai központú, Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet (TÜRKSOY) munkásságát. Elmondta, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvánnyal együttműködésében nemzetközi műfordítói pályázatot írtak ki Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Törökországból, Türkmenisztánból és Üzbegisztánból várták a jelentkezőket Petőfi-versek fordításaival. Száz költő tollából mintegy ötszáz műfordítás érkezett a felhívásra. Országonként a legjobb, nyertes pályázók nyolcnapos magyarországi országjáráson vesznek részt ezekben a napokban.

Sultan Raev, a TÜRKSOY főtitkára beszédében tisztelettel emlékezett a magyarok szabadságért vívott küzdelmére. A műfordítói pályázat révén a közép-ázsiai népek is jobban átérzik Petőfi Sándor hazafias érzületét és áldozatkészségét. Bejelentette, hogy Petőfi Sándor tiszteletére egy kötetet fognak készíteni a költő lefordított műveiből.

A szoboravató ünnepségen részt vettek a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordító pályázat nyertesei is. Papp Gergő 7. osztályos tanuló magyar nyelvű szavalata után az azeri Ramil Ehmed és Baris Cavid Mövsümlü, a kazah Dauren Berikqazhyuly, a kirgiz Toluk Bek Baizak, a török Dursun Ayan, a türkmén Akmyrat Rejebow és az üzbég Rustam Musurmon anyanyelvükön szavalták el a Szabadság, szerelem! című Petőfi verset saját fordításukban.

Az ünnepség keretében díjazták a megyei Petőfi-verseny lakiteleki csapatát. A Három Iluska nevű csapat tagjai, Németh Csenge, Herczeg Vivien, Tóth Emese a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány könyvcsomagját vették át Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől.

Elismeréseket adtak át az ünnepségen

A helyi önkormányzat minden esztendőben a márciusi községi ünnepségen adja át a település kitüntető díjait. Ebben az évben  kilencen részesültek elismerésben. Lakitelekért Emlékérmet adományoztak Vargáné Darabos Márta pedagógus részére. Lakitelek Közművelődési Díja elismerésben részesült Tóth Sándor Zoltán, Lakitelek Pedagógiai Díja kitüntetést vehette át Tábori Kálmánné nyugalmazott tanító. Lakitelek Egészségügyi és Szociális Díjában részesült a Lakiteleki Nagycsaládosok Egyesülete, valamint a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete. Lakitelek Ifjúsági Díját kapta a lakiteleki Színeskert mozgalom, Testnevelési és Sport Díjat kapott Gulyás Imre, Lakitelek Közbiztonságáért Díját Salánki Imre polgárőrnek ítélték oda. Posztumusz Lakitelek Közszolgálati Díja elismerésben részesült Kovácsné Kalló Andrea nemrégiben elhunyt önkormányzati munkatárs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!