Kultúra

2023.01.25. 12:03

Gazdag programmal várják a balladamondókat Nagykőrösön

Juhász Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ és Közérdekű Muzeális Gyűjtemény igazgatója volt vendég a Gong rádió Mai téma című műsorában szerda délelőtt. Az intézményvezető a március 3–4. között megrendezendő Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyről beszélt.

Horváth Péter

Képünk egy korábbi nagykőrösi balladamondó versenyen készült

Fotó: Bús Csaba

Juhász Nándor elmondta, hogy Nagykőrös városa intézményei elnevezésében és köztéri szobraival ápolja az egyik legnagyobb magyar költő, Arany János emlékét, de ebbe illeszkedik az immár 15. alkalommal megrendezendő Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny is. A versenyt 1982 óta háromévente szervezi meg a város. Az esemény kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a vidékről érkező diákok találkozzanak egymással, lehetőséget kínál a lelki-szellemi feltöltődésre, egyúttal Arany János szellemiségének továbbörökítéséhez is. Juhász Nándor emlékeztetett, hogy a verseny történetében fontos dátum 1991, mert ekkortól a város a határontúli magyar területen is meghirdeti az jelentkezést. A középiskolások nagy számban érkeznek Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.

Juhász Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ és Közérdekű Muzeális Gyűjtemény igazgatója
Fotós: Bús Csaba / archív-felvétel

Az idei versenyre is rátért az intézményvezető. Idén március első hétvégéjén, 3-án és 4-én rendezik meg és február 3., péntek a jelentkezési határidő. Ebben az évben egy kötelezően választható balladával készülhetnek az indulók. A jelentkezők A hamis tanú, a Tetemre hívás és a Vörös rébék közül választhatnak, illetve egy szabadon választható Arany-balladát is előadnak.

A szervezők sok programmal készülnek. A verseny első napján gálaestet tartanak, ahol a Kávészünet zenekar ad élő koncertet a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ színháztermében. Emellett korhű fotószínházzal, Arany és Petőfi barátságát bemutató szabadtéri kiállítást, városnéző túrákat, múzeumlátogatást és megannyi programot tartogatnak a szervezők.

A teljesség igénye nélkül a zsűri tagjairól is szólt Juhász Nándor. L. Simon László József Attila- és Madách-díjas költő, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója lesz a zsűri elnöke. A zsűri tagja még Molnár H. Bolglárka, az MTVA kecskeméti tudósítója, dr. Makai Katalin főiskolai docens, Tege Antal színművész, Rutter Imre előadóművész, Kovács Robin színész-műsorvezető Gulyás Dénes Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!