Petőfi-kultusz

2022.12.28. 17:26

Nagyszabású megemlékezést tartanak Petőfi születésnapján Kiskőrösön

Péntek és vasárnap között nagyszabású ünnepség keretében emlékezik meg Kiskőrös Petőfi Sándor születésének a 200. évfordulójáról.

Barta Zsolt

Kiskőrös a Petőfi-kultusz ápolásának egyik helyszíne, a költő a város jelképe. Domonyi László polgármester elmondta, hogy a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum előtti megemlékezésre szilveszter éjszaka kerül sor. A január elsején Magyarországon született gyermekeket sorszámozott, névre szóló emléklappal és Petőfi Sándor összes verseivel ajándékozza meg a város.

Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös 25 éve indította el az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt a Petőfi-szilveszter hagyományát. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta, hogy a Szilveszter Társulat és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes december 30-án adja elő A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok című előadást. Délután 14 órakor, illetve 18 órakor játszik a társulat. Majd másnap 12.30-kor sorszámozott Petőfi-kötetek átadására kerül sor a művelődési házban. Ezt követően 14 órakor „Az idő igaz, S eldönti, ami nem az.” képzőművészeti kiállítás-megnyitó és díjátadás lesz a múzeum kiállítócsarnokában. Délután 16 órakor szilveszteri hangversenyt tartanak a sportcsarnokban. 

A szilveszteri hangversenyen a városhoz kötődő művészek, Miklósa Erika és Csővári Csilla operaénekesek, Boldoczki Gábor trombitaművész, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (Hollerung Gábor vezényletével), valamint a Badora Dance Company művészei lépnek színpadra. A koncerthez vacsora is társul, a menüsor a reformkor nagyjainak kedvenc ételeiből áll össze. Január elsején a város evangélikus templomában megtekinthető az az 1823-as anyakönyv, amely Petőfi eredeti keresztelési bejegyzését tartalmazza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!