Galériával

2022.10.11. 19:55

Látássérültek műalkotásait mutatták be a kecskeméti könyvtárban

Vakok és gyengén látó emberek képzőművészeti alkotásait mutatták be a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. A tárlatra a műveket Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyéből, valamint Budapestről kölcsönözték a társszervezetek és az alkotók.

Szalay Tamás

A látássérült emberek tehetségére is felhívja a figyelmet a kiállítás.

Fotó: Bús Csaba

A kiállított tárgyak között megtekinthetők festmények, digitális rajzok, háromdimenziós installációk, kézműves alkotások és irodalmi művek. A tárlat két legérdekesebb darabja az a két installáció, ahol a tapintható módon kialakított műveket akár a látogatók is megérinthetik, hogy még teljesebb élményt kaphassanak az alkotásról. 

Hencz András, a Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke köszöntő beszédében hálát adott minden alkotónak a kiállított munkáikért és biztatta őket, hogy a hátrányok ellenére is folytassák munkásságukat és alkotó tevékenységüket. 

Hiszen ők is rendelkeznek azzal az akarással, hittel, fantáziával és képességgel, ami alkalmassá teszi őket arra, hogy olyat alkossanak, ami megtekintésre érdemes a nagyközönség számára is. 

A megyei elnök kiemelte, hogy bár a szemünk az elsődleges érzékszervünk, mégis a látás teljes vagy részleges hiánya mellett is lehet szépet és maradandót alkotni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a tárlat. 

Bene-Kovács Márta, a Katona József Könyvtár szakmai vezetője szintén nagy örömét fejezte ki, hogy a könyvtár adhatott helyet ennek a különleges tárlatnak a bemutatására. A kiállítás címe „A tehetség mindenkié” címet kapta, ami felhívja a figyelmet azokra a művészekre, és tehetséges emberekre, akik valamilyen hátránnyal élik mindennapjaikat. 

Hasonló gondolatokkal köszöntötte a vendégeket Ulrich Gábor képzőművész, grafikus is, aki szerint azoknál az embereknél, akiknél a látás képessége nem adatott meg, vagy éppen elvesztette azt, egy teljesen újfajta perspektívát tudnak mutatni alkotásaikban. 

Az érzékelésükön keresztül bejutott információt egy olyan világlátásban képesek tárgyakká formálni, ami talán még jobban is tükrözi legbelső valójukat, mint a látó művészek esetében. Sok esetben az alkotás nem is magáról a műről szól, hanem az alkotójáról. 

Ballai Anna Mária, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének elnöke szintén a kreativitás egy újfajta megnyilvánulását emeli ki ezekben a képzőművészeti alkotásokban. Úgy véli, a látássérült emberek máshová helyezik a fókuszt, más szemszögből fogják meg a dolgok lényegiségét, és ennek a kivetülését látjuk a festményeken, rajzokon, vagy éppen a tárgyakban. Ez a kiállítás abból szempontból is nagyon fontos, hogy felhívja a figyelmet a látássérült emberek tehetségére. A tárlat célja többek közt az is, hogy hallassák a hangját ezeknek a művészeknek, teret kapjanak az alkotásaik más kiállításokon is. A vendégeket is arra kérte a megyei elnök, hogy a vonatkoztassanak el attól, hogy a képet látássérült ember készítette, lássák meg a szépe és az egyedit az alkotásokban. 

Az Első Kecskeméti Lions Club képviselője, Ladányi Kovács Zoltán beszédében kiemelte a klub segítő tevékenységét a látássérültek körében. Legfőbb célkitűzésük a megelőzés és a támogatás. Ennek érdekében szemvizsgálatokat támogatnak a látássérültek részére. Kiemelte egy személyes támogatottját a klubnak, Erős Laurát. A látássérült kislány orgona tanulmányait támogatják, és lehetőséget adtak neki, hogy a kecskeméti református templomban egy jótékonysági koncerten egy igazi orgonaművésszel együtt léphetett föl. A Lions Club képviselője ezt az alkalmat ragadta meg arra is, hogy a felajánlja, hogy a Hírös Hét Fesztivál keretein belül is megrendezésre kerüljön ez a kiállítás, és bemutathassák ezeket az alkotásokat. 

A Vakok és Gyengénlátók Egyesületének 50. évfordulója alkalmából hozták létre a Z. Kovács Bertalan emlékplakettet, amit Hencz András, Bács-Kiskun megyei elnök két orvosnak adott át, aki nagyon sokat tettek és tesznek a látássérült emberek segítségért és támogatásáért. Dr. Csontos Marianna és dr. Bagó Ferenc, a Humánia Quit Kft. tulajdonosai kapták ebben az évben az elismerést. Hencz András ezzel az emlékplakettel mondott köszönetet a két orvosnak a látássérültkert végzett elhivatott, áldozatos munkájukért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!