Összefogás

2022.07.23. 12:39

Anna Margitról, Borota híres szülöttéről ír kötetet a neves néprajzkutató

Az 1991-ben elhunyt, borotai születésű Anna Margit festőművész kora gyermekkorát és szülőfalujához kötődő családi szálait járja körül dr. Bárth János néprajzkutató, történész, nyugalmazott múzeumigazgató, címzetes egyetemi docens következő könyvében, melynek megírását még idén nyáron elkezdi.

Sebestyén Hajnalka

Balról: Koch Csaba borász, Farkas P. József, a kecskeméti Karol Wojyla Barátság Központ alapító-igazgatója, Kisné Tóth Renáta, Borota polgármestere és dr. Bárth János néprajzkutató pénteken egyeztettek

Fotó: Wojtyla

A számtalan helytörténeti érdekességet is feltáró tanulmánykötet összeállítására Kisné Tóth Renáta, Borota polgármestere és Koch Csaba borász, a helyi Koch Borászat tulajdonosa, a Magyar Bor Akadémia elnöke kérte fel a tudóst pénteki találkozójuk során. 

Anna Margit születési helyére Farkas P. József, a kecskeméti Karol Wojyla Barátság Központ alapító-igazgatója hívta fel Borota polgármestere és Koch Csaba figyelmét még 2020 novemberében. A részleteket felelevenítette hírportálunknak.

– Egy kiadvány lapjain fedeztem fel, hogy 1913-ban itt született Sichermann Margit, akit később festőművészként Anna Margit néven ismert meg a magyar és külföldi műértő közönség. 

Mindennek nyomán kezdtem el gondolkodni, hogyan lehetne a községben méltó emléket állítani a falu kiemelkedő, ám idővel elfeledett szülöttjének. 

Ennek kapcsán kerültem kapcsolatba a megérdemelten híres, 2019-ben az „Év bortermelője” címmel kitüntetett borotai borásszal, Koch Csabával, akinek ismertettem elképzeléseimet egy jövendőbeli Anna Margit-kiállítás kapcsán. A megvalósítás tekintetében kiváló partnerre leltünk Kisné Tóth Renáta polgármester személyében, aki az önkormányzat részéről teljes támogatásáról biztosított bennünket, egyben folyamatosan új ötletekkel áll elő, illetve lelkesen pártfogolja minden közös kezdeményezésünket – vallott a kezdetekről Farkas P. József.

A kialakult együttműködésnek köszönhetően tavaly nyáron Anna Margitról nevezték el Borota felújított játszóterét, továbbá múlt év júliusában emléktábla került a Koch-panzió falára. Dr. Antal Péter debreceni ügyvéd, műgyűjtő, az Antal-Lusztig Gyűjtemény tulajdonosa ez utóbbi alkalomból mintegy harminc eredeti Anna Margit-képet hozott el Borotára és állított ki a panzió kádár-lakásában Farkas P. József szervező munkájának eredményeképpen, amikor dr. Nagy István agrárminiszter ünnepélyesen felavatta a Koch Borászat új üzemcsarnokát. 

Az Anna Margit-kötet a Borota Községi Önkormányzat és Koch Csaba összefogásával lát rövidesen napvilágot, a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!