Galériával/Videóval

2022.04.09. 15:25

Az idei év első tárlatát nyitotta a halasi Kiskunszt Fotóklub

Kiskunsztságok 2022 címmel megnyílt a Kiskunszt Fotóklub idei első kiállítása a halasi Közösségek Házában. Dömötör Mihály fotóművész ajánlotta a látogatók figyelmébe az alkotásokat és nyitotta meg a tárlatot, amely május 5-ig látható.

Pozsgai Ákos

A kiállított képeken megfigyelhető az utóbbi években végbemenő formanyelvi változás. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A zsúfolásig telt teremben Dömötör Mihály fotóművész elismerően szólt a kiállított képekről, egy ismert kínai közmondást idézett, mely szerint „Egy kép több mint ezer szó”. – Ha nem látnánk a képeket, ezer szóval sem tudnánk ezen képek hangulatát visszaadni – hangoztatta a fotóművész, aki szerint a 2013-ban Daróczi Csaba és Kis Csaba kezdeményezésére létrehozott Kiskunszt Fotóklub költői lakozásra invitálja kiállításával a látogatókat.

 

Emlékeztetett arra is, hogy az alapítás óta a klub tagjai számos rangos magyar és nemzetközi pályázaton nyertek már díjat. Többen „Az év természetfotósa” díjjal is rendelkeznek, de a National Geograpich több képet is díjazott már a csoport tagjaitól.

 

Dömötör Mihály szerint a barátságon túl az élet föltétlen tisztelete, a szépség és a szabadság szeretete, a harmóniára törekvés az alkotásban és magánéletben, valamint az alkotás nem lankadó szenvedélye, a fényképezés mindenek fölötti szeretete és a minőség iránti igény az, ami összetartja a klub tagjait, akik különböző életkorúak, különböző foglalkozásúak, eltérő élettapasztalatokkal rendelkeznek. A havi klubfoglalkozások, képértékelések inspirációt adnak a tagok számára a további alkotáshoz – tette hozzá a fotóművész, aki az alkotás fontosságára hívta fel a figyelmet.

 

– Az látszik, hogy a képek a valóságban fellelt képek, de a valóság képeiből az alkotók személyiségükön átszűrve, egyéni, egyedi sajátos képi alkotásokat hoztak létre. Megfogadva példaképük, a világhírű természetfotós Ansel Adams örök érvényű tanácsát: „Ne csak azt fényképezd, amit látsz, hanem azt is, amit érzel” – fejtette ki Dömötör Mihály.

 

 

Rámutatott arra is, hogy a kiállított képeken megfigyelhető az utóbbi években végbemenő formanyelvi változás. Az egyik a drón fotózás lehetősége, amely a radikális nézőpontváltás miatt kitágította a képi valóságérzékelésünket. A másik a digitális fényképezőgép vázakon régi vintage objektívek alkalmazása, amely speciális képi hatást eredményezve szintén gazdagította a formanyelvi lehetőségeket.

 

Külön kiemelte a klub természetfotós tagjainak fotográfiai gyakorlatát, hogy a virágokat a maguk természetes környezetében fényképezik, nem leszakítva, nem megölve, hanem megörökítve.

 

A tárlat látogatói találkozhattak a kiállított képek alkotóival is – Anda Péter, Bartos Sándor, Békési Imre, Bíró Róbert, Daróczi Csaba, Kis Csaba, Márki Levente, Dr. Nagy Edit, Rózsa Tibor, Sasvári Ágota, Schnürlein Zsuzsanna – akik az érdeklődőknek személyesen is beszéltek a képek készítésének körülményeiről

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!