Galériával

2022.03.04. 19:55

Paradicsom-szakértő fotóiból nyílt kiállítás Félegyházán

Szép magyar természet címmel nyílt kiállítás Molnár Péter természetfotóiból a Móra Ferenc Művelődési Központban. A tárlatot Kiss Czakó Imre, a Wesel Hugo Fotókör vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A kertészmérnök végzettségű Molnár Péter jelenleg egy holland cégnél paradicsom-szakértőként dolgozik. Ám Péter nemcsak a termesztett paradicsom, hanem a Paradicsom, a teremtett világ, a bennünket körülvevő természet szakértője is – fogalmazott a megnyitón a fotókör vezetője.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Kiss Czakó Imre bemutatójából kiderült, hogy a solti származású, Kecskeméten élő természetfotós 14 éves kora óta szenvedélyesen fotózik. A természetfotózás mint hobbi egy hosszú folyamat végeredménye. Egyetemi évei alatt rengeteget járt túrázni egy jó kis csapattal, amit a Kertészeti Egyetem Magashegy-járó és Mélybarlang-járó Szakosztályának neveztek el. Péter hegyeket mászott, barlangászott és sokat barangolt a nagyvilágban. Járt a Kárpátokban, az Alpokban, de Afrikában, Amerikában és a Himalájában is. Gyönyörű helyekre jutott el, ami magával hozta azt az érzést, hogy egy kicsi látványt és érzést hazavigyen ezekről a helyekről képek formájában. 

Először egyszerű eszközökkel dokumentumjellegű képeket készített, aztán igényesebbé vált és már odafigyelt a képek minőségére, a végén pedig azt vette észre magán, hogy azért jár a természetbe, hogy fotókat készítsen. 

A túrázásból adódóan először tájképeket készített, aztán amikor 2007-ben családot alapított és megszületett kislánya, Zsófia, a hosszú külföldi utak elmaradoztak. Így elhatározta, hogy Magyarország természeti értékeire fog koncentrálni, ekkortól fogva madarakat, állatokat és növényeket is lencsevégre kap – hangzott el a megnyitón. 

A Kecskeméten élő Molnár Péter (balra) 14 éves kora óta szenvedélyesen fotózik 

Forrás: Vajda Piroska

– Képein látszik, hogy a tájfotós szemével tekint a világra. Az élővilágot bemutató képeken, az állatfotókon is a tájba illeszti a főszereplőket. Az állatokat nem szűk portrékkal, hanem természetes élőhelyükön, környezetükkel együtt mutatja be, amely nemcsak esztétikus, de nagyon informatív is a szemlélő számára. Ezek a fotók sokat elárulnak főszereplőikről és sokat adnak a néző számára is. A képeket nézegetve ráébredhetünk, hogy mi, emberek is részei vagyunk a természetnek. Nem tudjuk magunkat függetleníteni tőle, bármennyire is erre törekszik a világ. A virtuális tér nem pótolhatja azt – hangsúlyozta Kiss Czakó Imre. Hozzátette, bár Péter nagy utazó, a március elejéig látható kiállításon bemutatott képekért nem utazott nagy messzeségekbe, azok az országhatáron belül készültek és arra hívják fel a figyelmünket, hogy hazánknak is csodálatos tájai vannak, melyekért érdemes túrabakancsot húzni és kirándulásra indulni. 

Molnár Péter a megnyitó után rövid tárlatvezetésre invitálta a közönséget. Elmondta, hogy az elmúlt több mint egy évtized alatt hatalmas mennyiségű fotóanyagot gyűjtött össze Magyarország természeti értékeiről. Eddig mintegy kilencezer fotót tartalmaz a válogatott gyűjteménye, melyeket szeretne később könyv formájában közkinccsé tenni. De még nem érzi teljesnek az anyagot, ezért tovább dolgozik rajta. Úgy véli, több kötetet is megtöltenek majd hazánk természeti kincseiről készített fotói. Molnár Pétertől azt is megtudtuk, hogy nemrég jelent meg az Ezer­arcú Tisza mente című fotóalbum, amelyben 224 oldalon és 304 fotón keresztül Tiszaalpár és környéke, Lakitelek, Csongrád-Bokros természeti szépségeit mutatja be. Molnár Péter arról is beszámolt, jelenleg egy új albumon dolgozik, amely a Balaton környékét mutatja be, és jövőre jelenik meg annak apropóján, hogy Veszprém lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa. 

Forrás: Vajda Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!