Kecskemét

2022.02.15. 19:55

Lemezen is hallhatók már a Resti Kornél történetei

Megjelent a Resti Kornél „eredeti­megjelöléssel ellátott” utasellátó zenekar első albuma, Kortytárs kornyikák címmel. A rádiószínház műfaját megidéző, „retrospekulatív” stílusban elkészített lemezt a közeljövőben Kecskeméten és környékén is bemutatják a restülők.

Sebestyén Hajnalka

Az elkészített lemezt a közeljövőben Kecskeméten és környékén is bemutatja a Resti Kornél Fotó: Kovács Viktor

– Immáron nyolcadik éve működik a zenekar. Miért vártatok eddig az első Resti-albummal? – kérdeztük Papp Mátét, az együttes egyik alapítóját. 

– A fellépések utáni lelépések okán húzódott eddig a megjelenés. A viccet félretéve, a korábban védjegyünkké vált rest üzemmódhoz híven – ami a kreatív felhajtóerő ellenére nem igazán terjedhetett ki szekerünk önreprezentatív tologatásához – kevéssé fordítottunk figyelmet a dalkalendáriumunk archiválására, mindinkább Resti Kornél „jelenéseire” koncentráltunk; azaz próbáltuk követni asszociatív bakugrásait térben és időben. A mesebeli hét év elteltével így vehettük most számba derék fikciónk irodalmi időutazásait és térbeli tántorgásait – mintegy összegezve az eddigi éveket, kalandokat. 

– A zenekar fennállása óta többször változtak a tagok. Kik most Resti Kornél szószólói? 

– Rajtam kívül Lázár Miklós, alias Mászkál Lóri szintén alapító tag, csellósként, vokalistaként és szalonspiccliként működik „kössz”-re. Apró Anna az alakulásra egy évvel csatlakozott hozzánk, énekhangját és kobozjátékát kölcsönözve Kornélunk kíséretéhez. Éveken át a restületi tagságot erősítették még: Kiss László „Lapi” (szintén alapító), aki ukuleléjével és Buddha-­természetével nyugtatta a kedélyeket, Lehoczki Ágostont, akinek billentyűjátékával „szintit” léphettünk, valamint Tóth Marcell Soma, aki szaxofonjátékával tette szexissé a Kornél szeme előtt lepergő hangképeket. Legújabb kor-laboránsunk három éve csatlakozott: ő Szabó Bence, aki hajkoronás gitárfenoménként s hangmesterként bazsevál velünk. 

– Az albumon nemcsak a zenekari tagok hallhatók. Kikkel zenéltek együtt? 

– Kecskemét különböző kultúrgarabonciásait kértük fel, hogy vegyenek részt ebben az eléggé szinesztéziaélményt nyújtó produkcióban. 

Hiszen a zenés verseken túl különböző, már-már audiovizuális atmoszférák kialakításán is ügyködtünk. A szereplők között találhatjuk többek közt Kriskó Jánost mint Jean Bemondót, Libor Zoltánt mint Libabőrt, Turai Kamilt mint Komilfót, míg Pápai Béla bárzongorista, Keller Dániel prímás, Radics Sándor cimbalmos, Schoeder Benji (vagyis Csekő Sándor) gitáros, valamint Derdák Zoltán „Létra” kavalos-klarinétos a zenei szövetbe simultak bele, rendkívüli érzékenységgel. Az együttes fentebb említett korábbi tagjai is részt vettek a hangszerelésben, felvételekben. Ezenkívül Kornél baráti köréből is kerültek megszólalók bőven. Az egyetlen hivatásos színész Váry Károly, aki Federicót, a Fellini Trupp öreg bohócát alakítja az egyik, dalokat összekötő jelenetben. 

– Mit takar a rádiószínházakat megidéző „retrospekulatív” stílus? – adtuk át a szót Lázár Miklósnak. 

– A rádiószínház ugye, egy eléggé retró műfaj. Bár a Vajdai Vilmos-féle Utas és Holdvilág rádiójáték például kifejezetten (poszt)modernre sikeredett. Kornél „álmokfutásokkal” teli albuma is némileg eltér a hagyományos rádiószínházas műfajtól. Inkább Cseh Tamás átkötőszövegekkel tarkított lemezeire, estjeire – Frontátvonulás, Levél nővéremnek – hajazunk, a dalok közötti betétekkel, felvezető-lecsengető történetekkel, hangulatokkal, a történeti ív domborításával, aranymetszésponttal, nemkülönben pedig Resti Kornél(küli) megelevenedő portréjával! 

– Az átkötőszövegek ugyanolyan hangsúllyal esnek a latba, mint maguk az elhangzó dalok? 

– A rádiószínházas forma feszegetett keretei között dramatizált hanganyagról beszélhetünk. 

Resti Kornélról szóló mesék hangzanak el, vendégszövegekkel a szövegszervezés söntéseinél: vagyis KORTYtárs írók, költők írásai olvadnak bele a Resti mesékbe – olyannyira észrevétlenül, hogy lassan már mi sem tudjuk, melyik szemelvény kitől, honnan származik… Egy biztos: Kornél az Irodalom Birodalomban jár-kel, s ha bárminemű kedvére való bölcsességet, anekdotát, félfiktív történetet, esetleg irodalomtörténeti jelentőségű eseménysort fülel ki a „súgólyukból”, azt rögvest magáévá teszi, saját képére formálja. 

– Mely költők versei ihletik meg dalaitokat? – kérdeztük újra Papp Mátét. 

– A kezdetektől fogva csak azok a szellemi szesztestvérek ihletik meg őméltóságát, Resti Kornélt, akik hozzá hasonlóan eleget kortyoltak az örök ifjúság italából, s akik főként azért dörzsölgették a palack oldalát, hogy közös szellemüket szabadítsák ki belőle, majd kívánjanak legalább hármat – az ezeregy éjszaka kihívásaira, remélt csodáira való tekintettel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!