textilművészet

2021.09.09. 07:00

Szekeres Erzsébet grafikáiból nyílt kiállítás Lakiteleken

A gödöllői textilművész tárlatnyitóján megemlékeztek Balla Sándorról is.

Vajda Piroska

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából nyílt kiállítás Szekeres Erzsébet gödöllői textilművész grafikáiból a lakiteleki Jézus szíve templomban a napokban. A tárlatnyitón megemlékeztek Balla Sándorról is, aki 1938-ban, a budapesti Eucha­risztikus Világkongresszuson a „földműves magyar nép nevében” köszöntötte Eugenio Pacelli bíborost, a későbbi XII. Pius pápát.

Sándor bácsi többek között a következőket mondta: „A mindennapi verejtékező földműves nép katolikus hívei hisszük és valljuk, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus jelen van a legméltóságosabb Oltáriszentségben, s ezt a kincset a római katolikus egyházunkra bízta. De azt is hisszük és valljuk, hogy a földön szántott barázdában elvetett mag, mindennapi kenyérért csorduló verejtékünk közelebb visz minket a Teremtő Istenhez az Oltáriszentségben. Jézus Krisztus azzal tüntetett ki minket, földműves népet, hogy a mi kezünkből kikerülő kenyeret választotta palástjának. Erről a hitről teszünk itt tanúságot Szentséges Atyánk követe előtt. Ezt hoztam el a földműves nép nevében. Fogadja ezt a hitvallásunkat, mint katolikus magyar lelkünk legdrágább ajándékát.”

A beszéd díszesen bekeretezve egy fényképpel együtt Sándor bácsi becses kincse volt. A beszéd szövege után a következő megjegyzést írta: „Csodálatos hatása lehetett beszédemnek, hiszen az összes újságok hozták arcképemmel együtt. Így elértem azt, igénytelen földmunkás létemre, velem egyenrangú halandónak ily nagy megtiszteltetés soha nem adatott.” Minderről Olajos István, a lakiteleki Eötvös iskola igazgatója tájékoztatta a baon.hu-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!