Aurorafilm Kecskemét Filmműhely

2021.09.15. 19:55

Díjat kapott a Rézvirág forgatókönyve

Kecskeméti forgatókönyv nyerte el augusztusban a 2020/2021. évi Los Angeles Short Film Script Festival legjobb forgató­könyvének járó díjat. Az Aurora­film csapatának Rézvirág-forgatására azonban még egy kicsit várni kell.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Beküldött fotó

Hírportálunkon már korábban beszámoltunk az Aurorafilm Kecskemét Filmműhely Katalinka 16 című rövidfilmjének fesztiválsikereiről és az előkészületi fázisban lévő Café Marylin című kisfilmről. Legújabb filmtervük, a Rézvirág még csak forgatókönyv ugyan, de már ebben a formában is több elismerést kapott, legutóbb a Los Angeles Short Film & Script Festival legjobb forgatókönyvének járó trófeát nyerte el. A filmműhely nevében Farkas András Attila válaszolt kérdéseinkre.

– Nem csak kész filmeket díjaznak filmfesztiválokon?

– Sok filmfesztiválon van még le nem forgatott filmek forgatókönyveire kiírt verseny, és persze akadnak kifejezetten csak forgatókönyvekre fókuszáló fesztiválok is. Próba szerencse alapon ezeket céloztuk meg a közelmúltban egy későbbi rövidfilmtervünk, a Rézvirág forgatókönyvével, mely az angol keresztségben a Youth & Age Flower nevet kapta. Ahogyan a címben szereplő – a film szimbolikájában is jelentős szerepet játszó – rézvirágnak magyarul is számtalan más neve van, mint például legényrózsa vagy katonavirág, angolul is több virágnév között lehetett válogatni, és ez az ifjú­ságot és időskort egyaránt megidéző névváltozat szerencsénkre tökéletesen illik a történethez, sokkal jobban, mint a magyar cím.

– Miről szól a Rézvirág?

– Keserédes történet egy élete végén járó színpadi komikusról, akit a halálos ágyán csak fiatal kollégája látogat a kórházban. Nem olyan szomorú azonban a film, ahogyan ez hangzik. Egy kicsit a My Way című dal ihlette.

– Számított a csapat arra, hogy nemzetközi díjat nyerhet a Rézvirág forgatókönyvével?

– A 2020/2021. évi Los Angeles Short Film & Script Festivalra, ahova beneveztük, két amerikai, egy kanadai és egy német szkript, azaz forgatókönyv is a jelöltek között volt, így egyáltalán nem mertünk volna fogadni a győzelmünkre. Azt tudtuk, hogy nem sikerült rosszul a forgatókönyv, mert május óta már húsz kisebb-nagyobb fesztiválon is díjazták, de valamiért azt gondoltuk, hogy ezen a versenyen egy angol nyelvterületről érkező szkript nyer majd. Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy a szöveg sikereiben óriási szerepe van Dobi Józsefnek, Daniel Moore-nak és a Coventry House Nyelviskola tagjainak, akik a magyar változat angol nyelvre történő átültetésében vettek részt – pusztán a sztori iránti lelkesedésből.

– A forgatást Kecskeméten tervezik?

– Színház van, kórház van, tehát elvi akadálya nincs. Félretéve a tréfát: egyelőre még a Café Marylin a soron következő megvalósítandó tervünk, melyhez szerencsére jó néhány támogatót találtunk időközben, köszönhetően minden bizonnyal a Katalinka 16 immár közel 30 fesztiváldíjának és 70 fesztiválszereplésének is. Az idős komikus története, azaz a Réz­virág viszont egy költségesebb vállalkozás lesz, ha úgy akarjuk megvalósítani, ahogy szeretnénk. Nem sietünk, az idő nekünk dolgozik: előbb-utóbb talán sikerül egy olyan versenyen is jó eredményt elérni a forgatókönyvvel, ahol egy profi producercsapat támogatása a nyeremény – és akkor aztán kivirágzik a Rézvirág.

Az Aurorafilm Kecskemét Filmműhely csapatának egy része egy korábbi forgatási napon
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!