galériával

2021.09.04. 07:00

Baráth József térplasztikáiból nyílt tárlat Kiskunhalason

Ellentétek vonzásában címmel nyílt kiállítás a népszerű kiskunhalasi művész-tanár, Baráth József térplasztikáiból a halasi Közösségek Házában. A tárlatnyitón 92. születésnapja alkalmából is köszöntötték az alkotót.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A korábbi rajzok és festmények után a több mint két évtizede minden évben kiállító művész-tanár most legújabb térplasztikáit mutatta be a nagyközönségnek a csütörtök délután nyílt kiállításon, amelyet Király Gábor, a tanár úr egykori tanítványa, művelődésszervező nyitott meg a látogatók előtt.

A korábban megszokott kétdimenziós síkképek után a térplasztikák ötletét a szegedi Árvízi Emlékmű adta, árulta el Baráth József. – Nem embert, állatot, növényt ábrázol, hanem szimbolikus formát, többek között egy obeliszk előtt, majdnem csigavonalban jelenítve meg a víz hullámait – mondta el a művész-tanár, aki még a szegedi főiskolai évei során figyelte meg a monumentális alkotást, de csak most fogalmazódott meg benne a térplasztika iránti alkotási vágy.

A megnyitón 92. szülétésnapja alkalmából is köszöntötték Baráth Józsefet
Fotó: Pozsgai Ákos

Jó lehet, ez sem teljesen új gondolat, hiszen rajztanári pályája során a rajz tantárgy mellett lehetősége volt a tanulóknak olyan feladatot is adni, amely a térben jelenik meg, amikor térplasztikát alkottak ellentétes formákból, például kockából és hengerből.

A legutóbbi felismerés adta az ötletet, hogy módosítson eddig művészi kifejezési formáján, amely a mostani kiállításon bemutatott alkotásokon látható. Baráth József térplasztikái a Sétáló utcai Közösségek Házában nyitvatartási idő alatt tekinthetők meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!