galériával

2021.07.30. 19:55

Több mint kétszáz előadással zárja a Kecskeméti Nemzeti az évadot

Noha augusztus közepéig még játssza a 2020/21-es évad utolsó előadásait a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, szimbolikusan lezárták ezt a rendkívüli évet a szokásos társulati üléssel.

Bajáki Zsanett

Fotó: Bús Csaba

A pénteki évadzáró társulati ülésen Cseke Péter igazgató köszöntötte a társulat tagjait, háláját kifejezve, hogy ebben a kiszámíthatatlan és akadályokkal teli évben is helytálltak, és sokszor erőn felül teljesítettek. Az ősztől tavaszig tartó bezárás ellenére is több mint 200 előadással zárja a Kecskeméti Nemzeti Színház az évadot.

– Nagyon sok színház megirigyelte a kecskeméti közönség bátorságát, színházéhségét és átoltottságát az újranyitás után

– fogalmazott Cseke Péter. – Boldog vagyok, hogy pótolni tudtuk a bérletes előadásainkat, így az új évadot nem mindenféle foltozgatásokkal kell tölteni, valamint számolgatni, kinek mi maradt el, hanem tiszta lappal és ünnepre készülő szívvel indulhatunk – mondta Cseke Péter.

Fotó: Bús Csaba

Az évad folyamán is számos díjat ítéltek oda a kecskeméti művészeknek. Cseke Péter direktor Kossuth-díjat kapott, a színház állandó vendégművésze, Szerednyey Béla pedig Magyarország Kiváló Művésze lett. A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesültek Magyar Éva és Szemenyei János színművészek, valamint a színház vezető karmestere, Drucker Péter. A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést nyerte el Matók Szilvia művészeti főtitkár. A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Frigyesi Tünde rendezőasszisztens, Domján Sándor ügyelő, valamint Szabó Csaba produkciós vezető, aki a Teátrumi Társaság Életműdíját is megkapta 2020-ban. A 2020/21-es Évad Embere a társulat szavazatai alapján Varga Kata, a női szabótár vezetője lett, míg a Latabár-díjat Szemenyei János színművész kapta.

A díjazottakon kívül az évfordulós munkatársakat is megtapsolta az egész társulat: 40 éve van a színháznál és még mindig hűségesen dolgozik a női szabótárban Zsiniczki Márta. Nyugdíjba vonult Mészár Zsuzsa művészeti titkár, aki 20 évet töltött a színházban.

Fontos szakmai megmérettetések

– Nyolcadik évadát fejezte be a Kecskemét City Balett, amelyet a nagy lendület és a jelentős szakmai találkozók jellemeztek – foglalta össze az elmúlt időszakot Barta Dóra, művészeti vezető. – A társulat számára a Pécsi Nemzeti Tánctalálkozó volt az első szakmai megmérettetés, ahonann nagy örömmel és sok pozitív visszajelzéssel tértünk haza. Szinte szürreális elképzelni, hogy egy táncművész a színészházban vesz balettórát, de a táncszakmai fejlesztés annyira fontos kitétel, hogy egy pandémia sem gördíthet akadályokat elé. Úgy gondolom, hogy a nehézségek ellenére is fegyelmezett és jó minőségű munkát végeztünk, és a korlátozások egyik pozitív hozadéka, hogy olyan különleges tréningeket (jóga, pilates) is kaptak a táncosaink, amik a hétköznapi működésbe általában nem férnek bele.

Sokan csatlakoznak a Kecskeméti Nemzeti Színházhoz

A prózai tagozat vezetésével Sipos Imrét bízták meg 2021 augusztusától, de színészként és rendezőként ugyancsak láthatja majd a közönség. Társulati tagként üdvözölte Cseke Péter igazgató úr Horváth Alexandrát, Jankovics Annát, Járai Mátét, Koller Krisztiánt, illetve a Cseke-osztály frissen diplomázott színművészeit, Szabó Dorottyát és Varga-Huszti Mátét. A 2021/22-es évadban vendégművészként szerepel Kecskeméten Polyák Lilla, Nagy Sándor, Kovács Gyopár, Gyuriska János, Hartai Petra, Mucsi Kristóf és Varga Zoltán.

Ismét Kecskeméten rendez Szerednyey Béla és Nagy Viktor, de Cseke Péter igazgató, Szente Vajk főrendező, Pataki András művészeti tanácsadó és Barta Dóra, a Kecskemét City Balett, a Kecskeméti Nemzeti Színház tánctagozatának művészeti vezetője szintén rendezni fog egy-egy előadást az előttünk álló évadban. Új rendezők ugyancsak érkeznek: Eszenyi Enikő, Kovács Lehel, Sipos Imre, valamint Ilja Bocsarnikovsz mutatkozik be a kecskeméti teátrumban ilyen minőségben. Ugyanakkor elszerződik a színháztól Bognár Gyöngyvér, Decsi Edit és Farkas Ádám.

Új társulati díjjal tiszteleg a színház Látó Richárd karmester emléke előtt

Újabb saját díjat alapított a színház, kedves kollégája emlékére, amelyet a társulat zenében jeleskedő tagja kaphat meg minden év végén. Első ízben Károly Katalin zenei vezető munkáját méltatták vele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában