GALÉRIÁVAL

2020.09.12. 20:23

Nagy hagyománya van már a Művésztalálkozónak Kecskeméten

Kecskeméten, Király József önkormányzati képviselő, művészbarát saját otthona udvarán szombaton rendezte meg a nagy hagyományú Művésztalálkozót, melyre ezúttal is örömmel fogadták el a meghívást a kecskeméti alkotók.

seb

A Művésztalálkozó 18 évvel ezelőtt indult útjára, Király József és barátja, Gyenes Péter képzőművész ötlete alapján. Gyenes Péter és Bessenyei Bence az udvarban az egyik oldal falára Balatonfelvidéki látképeket festettek, megidézve Király József kedvenc helyeit. A másik oldalra pedig egy vidám lakomát alkottak meg. Tovább gondolva a képet, jött az ötlet, tartsanak ők is lakomát ott, hívjanak meg sok-sok művészbarátot. 2002 óta a Művésztalálkozók sikere töretlen.

Idén egy kicsit szolidabb formában valósult meg az összejövetel. Nem volt nagy közös tárlat, de aki kedvet érzett hozzá, elhozhatta friss alkotásait. Az ebéd után egyesével mutatták be legújabb munkáikat a festők, grafikusok, szobrászok, majd Király József egy jó hírt osztott meg velük.

Szeretnének a közeljövőben egy virtuális képzőművészeti felületet kialakítani hirosart néven az interneten. Havonta-kéthavonta más-más művésznek adnának lehetőséget egy virtuális kiállításra, valamint a honlapról valamennyi alkotó életrajza, munkássága egy kattintással megismerhető lenne.

Király József további bemutatkozási lehetőségeket lát a vendéglátóegységekben. Elmondta: az elmúlt években egyre több étterem kér művészeket alkotásaik bemutatására. Nem utolsó sorban bízik abban is, hogy a helyi buszmegállók citylight felületein mielőbb helyet kaphatnak helyi művészek alkotásairól készült felvételek.

A Művésztalálkozó résztvevői közül elsőként a 20 éve Kecskeméten élő Angelo Minuti szobrászművészt kérdeztük arról, miért tartja jónak a rendezvényt. Elmondta: lassan 10 éve mindig örömmel jön a baráti rendezvényre, melyre ezúttal három szobrot hozott magával. A jó hangulat, a finom ebéd mellett remek alkalom arra, hogy találkozzon művészbarátaival kötetlen formában. Jókat beszélgetnek, megosztják, tapasztalataikat, gondolataikat, és mindenki bemutathatja legújabb alkotásait. A hangsúly azonban a találkozáson, a barátságokon van.

Mészáros Marianna képzőművész szintén a kollégákkal való találkozásra helyezi a hangsúlyt, hiszen csak ritkán adódik erre lehetőségük. A rendezvényen különösen szereti, amikor maga az alkotó mutatja be saját alkotását, mely ritka, hiszen a kiállításokon szakértőket kérnek erre fel. Szerinte sokkal hitelesebb a művésztől magától hallani, mire gondolt, mi inspirálta, mit üzen vele. Ő maga egy nyári akvarellt hozott legfrissebb munkái közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!