kiállítás

2020.02.20. 07:00

Régi kézimunkákból nyílt kiállítás Jászszentlászlón

A napokban nyílt egy 21 asszony munkáiból álló kézimunkás kiállítás Jászszentlászlón, az Arany János Közösségi Színtér és Galériában.

Tapodi Kálmán

A jászszentlászlói asszonyok szeretnék átadni a tudásukat a fiatalabbaknak.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Károly

A kézimunkázás anyáról leányra szálló tudás, de egykoron a szövés, a fonás és az egyszerűbb háztartási textíliák elkészítése is női munka volt. Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója emlékeztetett minderre annak a kézimunka-kiállításnak a megnyitóján, amelynek az Arany János Közösségi Színtér és Galéria ad otthont. Mint elhangzott: az iparosodással a mindennapi használati tárgyak helyett a lakásokat díszítő terítők, gobelinek, párnák készültek, amik a divat változásával mára a fiókokba kerültek. A mostani kiállításon főleg az 1960-as, 1970-es éveket felidéző kézimunkák láthatók, amiket ma is nagy becsben tartanak tulajdonosaik.

A jászszentlászlói kultúrházban minden csütörtökön 14 órakor találkoznak a lányok-asszonyok, akik a megörökölt tudásukat szívesen átadják az érdeklődő fiataloknak. Sőt, az új kihívásokat is keresik. – A kézimunkázók jártak Jászberényben és most a jász motívumokkal ismerkednek, amihez szakmai segítséget kaptak Hortiné dr. Bathó Edittől, a Jász Múzeum vezetőjétől – mondta el Bozóki Szilvia kulturális szervező.

A jászszentlászlói kiállításon huszonegy ügyes kezű asszony munkái láthatók. A kiállítók: Bánfi Anita Erzsébet, Bozóki Istvánné, Csáki Györgyné, Cseh Istvánné, Csenki Gáborné, Csontos Károlyné, Dobák Sándorné, Kovács Istvánné, Kővágó Györgyné, László Sándorné, Mogyoró Istvánné, Pintér Mihályné, Provics Ferencné, Rabi Istvánné, Radványi Istvánné, Sikéné Enying Katalin, Szabó Józsefné, Tamási Andrásné, Tarjányi Andrásné, Vastag Istvánné, Vastag Mihályné.

A jászszentlászlói asszonyok szeretnék átadni a tudásukat a fiatalabbaknak.
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!