Szank

2019.12.19. 20:25

Erdélyi művész munkáiból nyílt kiállítás

Tizenkilencedik alkalommal nyílt kiállítás a világhírű erdélyi fametsző, Gy. Szabó Béla alkotásaiból a róla elnevezett képtárban.

Tapodi Kálmán

Forrás: Petőfi Népe

Fotó:

– Gy. Szabó Béla kötődése egyedülálló Szankhoz. Innen indul, sokan úgy tartják, hogy a szanki tusrajzaival vált érett művésszé. Az 1941-ben Kolozsváron kiadott Homokvilág 28 tusrajza a vonalak finomságával tárja elénk a kietlen kiskunsági tájat, melyek nem születhettek volna meg, ha Gy. Szabó Béla nem talál befogadó, szerető családokra Szankon Esze Tamás, majd Endrédi János lelkész otthonában a parókián – mondta el a tárlatnyitón Szabó-Mikor Éva könyvtáros.

Gy. Szabó Béla élete végén visszatér Szankra. Mecénásként felépíti a képtárat, s ekkor, 1985-ben 70 fametszetet ajándékoz Szank népének, majd a Nemzeti Galéria szintén ajándékba ad át a képtárnak alkotásokat. A képtár 33 év alatt közel ezer alkotást kapott adományként.

A most megnyílt, Fába metszett világ elnevezésű tárlaton a legkidolgozottabb és leglíraibb Gy. Szabó-alkotások kaptak helyet.

– Törekedtünk arra is, hogy tömör keresztmetszetet adjunk a hagyatékból. Különböző évszakok és tájak elevenednek meg, továbbá egy-két portré. A tibeti sapkás önarcképe mellett a fürdőző bivalyokat sem lehet kihagyni, a témát nagyon szerette Gy. Szabó, pasztellel és szénnel is ugyanezt a kompozíciót megalkotta – sorolta Szabó-Mikor Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!