kecskemét

2019.10.19. 20:02

Versekkel vettek búcsút Antalfy Istvántól

A közelmúltban 95 évesen elhunyt Antalfy István költőről emlékezett meg szombaton a Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Köre a kecskeméti Hírös Agórában. A tagtársak stílusosan – verseken keresztül vettek búcsút barátjuktól, a mindenki által szeretett Pista bácsitól. Az ünnepségen részt vett Antalfy István családjának néhány tagja is.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A találkozó házigazdája Ujvári Ferenc költő volt, aki elsőként Kovács István Józsefnek, a baráti kör elnökének adta át a szót.

– A baráti kör 31 éves fennállása alatt már nagyon sok búcsúztatót mondtam el. Eddig 21 tagtársunkat veszítettük el. Pista bácsi azonban sokkal többet jelentett nekem, a szívemhez nőtt. Az ő versein, emberségén, tisztelettudásán nevelkedtem azzá a költővé, aki ma vagyok. Nagyon sokat köszönhetek neki – hangsúlyozta, majd a méltatásával folytatta.

– Elment, itt hagyta földi létét az 56 kötetes Antalfy István költő, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének alapító tagja, az országos Hadifogoly Híradó főszerkesztője, a Magyar Írószövetség tagja, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának birtokosa. Hosszas betegség után 95 évesen maga mögött hagyva életművét, mely verseskötetekből, verses és prózai műfordításokból, dokumentumkötetekből állt, melyek gulágok embert és lelket próbáló világába kalauzolják el az olvasót. Elment a szerény és szelíd szavú „ezüst sirály”, ahogyan költőtársunk nevezte egy versében, sokak kedves Pista bácsija. Meggyőződéssel és tiszta szívemből mondhatom, hogy Kecskemét városa és a baráti kör ismét szegényebb lett olyan értékes és irodalmi értékeket maga után hagyó költővel, akire az utókor csak szeretettel és tisztelettel gondolhat vissza. Hiánya sokunknak fáj, de nem hagy maga után űrt, mert betöltik az írásai, a versei és példaértékű emléke. Értékeit, szellemi és emberi mivoltát örökre megőrzi a baráti körünk – mondta Kovács István József.

A méltatás után a tagtársak, a barátok egy-egy verssel vettek tőle búcsút. Voltak, akik saját versüket szavalták el, melyet Antalfy Istvánhoz írtak. A többiek Antalfy verseket adtak elő. A témák között szerepelt szerelmes, halálhoz-gyászhoz kötődő, és néhány 1956-os is.

Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Az író-költő tagtársak mellett tiszteletét fejezték ki a Magyar Kultúra Lovagjainak megyei szervezete, a Toll és Ecset Alapítvány, a Magyar Újságírók Szövetsége, a Kecskeméti 56-sok és a nemzetőrök, a Hírös Agóra kulturális központ munkatársai, valamint az irodalombarátok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!