bácsbokod

2019.01.17. 10:30

Hagyományőrzésben segítettek

Zene, az kell címmel Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész, Teremi Trixi Bársony Rózsi-díjas színművész és Hábel Ferenc balettművész-koreográfus tartott képzést Bácsbokodon gyerekeknek.

PN

Négy településről gyűltek össze a gyerekek a Zene, az kell című kurzusra Bácsbokodon

Forrás: Petőfi Népe

Ötvenegy kíváncsi gyerek várakozott a bácsbokodi Meizl Ferenc Művelődési Ház aulájában szombaton reggel, hogy részt vehessenek egy kurzuson, ami a Zene, az kell címet viselte. A képzés célja volt a hagyományok megőrzése, az identitástudat erősítése.

Mátrai Angéla, a Bácsalmási Németek Egyesület képviselője által beadott pályázat megvalósításaként három művészt kért fel az egész napos képzés megvalósítására, jelesül: Sáfár Mónika Jászai Mari- díjas színművészt, Teremi Trixi Bársony Rózsi-díjas színművészt és Hábel Ferenc balettművész-koreográfust.

– Tüneményes gyermekek jöttek össze itt a Bácsalmási járásból – mesélte Sáfár Mónika. – Négy település fiataljait érdekelte a színház, a zene, a tánc. Ezalatt a rövid idő alatt is rengeteget tanultak és szemmel láthatóan nagyon élvezték a foglalkozásokat. Bemutattuk nekik és együtt átéltük a zene, az éneklés erejét, a színház varázsát. Bepillantást nyerhettek a kulisszák mögé, és a legnagyobb öröm az volt számunkra, hogy ők maguk szeretnék a folytatást. Ezek közül a gyermekek közül alig egy-kettő járt színházban. Kollégáim nevében is mondom, hitünk szerint a hagyományokhoz úgy kell közelítenünk ebben a térségben ennél a generációnál, hogy felkeltjük egy más műfajban az igényes zene, a tánc iránti érdeklődésüket és úgy vezetjük el őket saját hagyományaikhoz.

Sáfár Mónika elmondta, hogy a Nívót Produkció vezetőiként felelősséget éreznek az utánuk jövő generáció iránt. Szeretnék elérni, hogy a kultúra által igényes, a saját életüket irányítani tudó, az olcsó és a minőségi között különbséget tenni tudó, gondolkodó felnőtté váljanak.

Bácsbokod polgármestere, Kovács László ingyen rendelkezésünkre bocsátotta a művelődési házat, ami igen nagy segítség volt, tekintve a pályázaton nyert szűkös anyagi kereteket. Geiger Andrea igazgatótól is minden lehetséges támogatást megkaptak a kurzus résztvevői.

Négy településről gyűltek össze a gyerekek a Zene, az kell című kurzusra Bácsbokodon
Fotó: Petőfi Népe

Mátrai Angéla nemcsak a pályázatot írta meg, hanem minden segédeszköz beszerzését és a gyermekek egész napi étkeztetésének lebonyolítását is vállalta.

A Pesti Magyar Színház igazgatója, Zalán János felajánlotta, hogy a kurzuson részt vevő gyermekek ingyenesen megtekinthetnek egy előadást a színházukban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!