Kiskunhalas

2018.03.02. 19:07

Hatvani Zoltán emlékét őrzik a szavalóversennyel

A tíz éve elhunyt Hatvani Zoltán előadóművészre emlékeznek március 3-án azon a középiskolásoknak meghirdetett szavalóversenyen, aminek idén a Szilády-gimnázium ad otthont.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

Hatvani Zoltán (1955–2008) jellegzetes, mélyen zengő hangjával sok rendezvényt tett emlékezetesebbé. A tragikus hirtelenséggel elhunyt előadóművész emlékére 2008 márciusában szerveztek először szavalóversenyt barátai, s a hétvégén immár tizedik alkalommal gyűlnek össze a középiskolás versmondók.

A versenyre – aminek helyszíne idén Hatvani Zoltán egykori középiskolája, a Szilády-gimnázium díszterme lesz –, Bács-Kiskun megyei középiskolások jelentkezhettek. A jubileumi szavalóversenynek a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Gimnáziuma és a Zöld-Híd Halasi Környezetvédők Egyesülete voltak a meghirdetői.

– Az idei versenyt „Fénycseppek” elnevezéssel hirdettük meg. Ezzel a címmel jelent meg két évvel ezelőtt egy antológia, melyben halasi és a városhoz kötődő szerzők művei kaptak helyet. Most ebből a kötetből, ami az „Öröm antológiája” alcímet viseli, kell előadniuk az in­dulók­nak egy verset vagy prózát. A kötelező mű mellett a magyar irodalom alkotóinak bármely verse választható  – mondta el Palásti Károly, magyar-történelem-dráma szakos tanár, a verseny egyik főszervezője. A versenyen – ami március 3-án, 10 órakor kezdődik – ott lesznek Hatvani Zoltán családjának tagjai, barátai, iskola­társai is. A zsűriben – aminek elnöke dr. Komáromi Attila, a Katona József Társaság elnöke lesz –, helyet foglal Kiss Lászlóné, Hatvani Zoltán egykori osztályfőnöke is.

A 2017-es Hatvani Zoltán szavalóverseny díjazottai. Idén a Szilády-gimnázium ad otthont a vetélkedőnek Fotós: Tapodi Kálmán

Hatvani Zoltán remek humoráról is ismert volt. Az alábbi középiskolai anekdotát egykori osztálytársa, Mester Sándor osztotta meg:

„Hatvani Zoli a kígyósi iskolában végezte az általánost, és ott nem tanult oroszt. Nyolcadik után a Sziládyba járt. Elég komoly gondokat okozott – volna – a lemaradása, de gyönyörűen szavalt. Wirtzné Márta néni, az orosztanár nagyon szerette, ahogy Zoli szavalt. Zoli megtanulta Puskin Üzenet Szibériába című versét, oroszul! Félévzáró(k) előtt Márta néni felszólította, ő meg érces hangján belekezdett: – Szibéria vaksi bánya... és végigmondta, csont nélkül. Márta néni elérzékenyült: – Zolikám! Ez gyönyörű volt... Sajnos nem adhatok jobbat közepesnél, de köszönöm!

Egyszer megkérdeztük a Zolit, tudja-e, hogy miről szól a vers? – Hülyék vagytok? Hármasért? Elég ha el­mondom, nem? – felelte.”

A halasi kultúra meghatározó alakja volt

Hatvani Zoltán, aki előadóművészként, versmondóként a halasi kultúra egyik legjelentősebb és meghatározó alakja volt 1955-ben született, gyermekkorát a zsanai-kígyósi tanyavilágban töltötte. Diplomát a Debreceni Tanítóképző Főiskola népművelés-könyvtár szakán szerzett. Az Országos Filharmóniánál 1979-ben előadói vizsgát tett. 1981-ben elvégezte a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola népművelés szakát. Pályáját a kiskunhalasi Városi Könyvtárnál kezdte könyvtárosként 1975 és 1983 között, majd 1983-tól a Gózon István Művelődési Központ munkatársa lett, 1988-tól ugyanott igaz­gató. A jogutód Rendezvény- és Programirodánál programszervező 1992-től 1999-ig, majd 1999–2003-ig ismét igazgató. 2003-tól a kiskunhalasi Boróka Civil Ház nemzetiségi referense volt. Közreműködött színdarabokban és a halasi Lyra együttessel is gyakran fellépett.

Hatvani Zoltán síremléke a halasi katolikus temetőben Fotós: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!