Rehabilitáció

2024.07.04. 15:45

Zöldváros projekt: tovább szépül a ligetös főutca Kiskunfélegyházán – galériával

A Zöldváros projekt első ütemében több mint kétmilliárd forintot fordított az önkormányzat a városközpont rehabilitációjára. Kiskunfélegyháza történetének talán leglátványosabb fejlesztése valósult meg öt éve Kiskunfélegyházán. Ennek folytatásként kezdődött meg a Zöldváros projekt második üteme a közelmúltban, melynek során tovább szépül a főutca. A szakemberek gőzerővel dolgoznak a Kossuth utca több mint 200 méternyi középső szakaszának megújításán.

Vajda Piroska

A Kossuth utca továbbtervezése során elsődleges alapelvünk volt, hogy az utca érintett szakaszának javítsuk a használhatóságát, mind a gyalogosok, a kerékpárosok, mind az üzlet- és vendéglátó helységek számára. Továbbá tervezési szempont volt, hogy igazodjon a Kossuth utca Zöldváros projekt keretén belül már megépült szakaszaihoz, annak folytatásaként szolgáljon. A fő cél az elavult létesítmények korszerűsítése, a zöldfelületek és gyalogos közlekedésre használt járdák, kerékpárút burkolati megújítása, valamint az utcabútorok és közvilágítás megújítása – foglalta össze a fejlesztés lényegét Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere. 

Kossuth utca, felújítás, Zöldváros projekt
A Kossuth Lajos utca (főutca) felújítása Kiskunfélegyházán 
Fotó: Bús Csaba

A Zöldváros projekt részeként a kerékpárút új burkolatot kap

A kialakítandó zöldfelületek hálózata elválasztja a gyalogos zónát a kerékpársávtól, valamint a kerékpársávot az úttesttől. A kerékpárút az utca mindkét oldalán új burkolatot kap, enyhe íves kialakítással. Az utcán a város által eddig is használt a Zöldváros projekt keretein belül felújított új Peringer padok és hulladékgyűjtők kapnak helyet. A kerékpárok elhelyezésére új kerékpártámaszok szolgálnak majd mindkét oldalon. A Kossuth utca ezen szakaszaira tervezett kerékpárút, valamint a gyalogos forgalom kiszolgálásra létesülő térburkolat és pihenőhelyek elrendezésének és vonulatának megfelelően új közvilágítási kandelábereket is kiépítenek – sorolta a városvezető. 

Akadálymentes megközelítés

A terület terepviszonyai megváltoznak, a posta épületének előterét kiemelik, a jelenlegi lépcsők és rámpa helyett a bejárat szintbe kerül. A szintkülönbséget a bejáratok és az utcaszint között egy hosszan elnyúló, sekély lejtésű emelkedő kialakításával hidalják át, így az utcán közlekedve szinte észrevétlen marad a szintkülönbség, azonban biztosított lesz az épület akadálymentes megközelítése.

Zöldfelületek is megújulnak

A védett platánfasort a projekt nem érinti, a kivitelező kifejezett feladata a a fasor védése a munkálatok ideje alatt. Fontos szempont volt, hogy az új közterület kiosztás megvalósításánál a platánfák zöld felületben maradjanak. A tervezett növényfajok kiválasztása során elsődleges szempont volt a helyi környezeti adottságokhoz való illeszkedés, amely alapján a félárnyékos és árnyékos fekvést igénylő, szárazságtűrő fajokat részesítettük előnyben. A változatos faji összetétel miatt az utcaszakasz minden évszakban élményt nyújt, hiszen a növények különböző tulajdonságai egész évben ciklikusan díszítik a főutcát. A Kossuth utca jelenleg felújítás alatt álló szakaszának növényültetési tervét az utca további, a Petőfi tér irányába már átépített, kialakult arculatához igazítottuk, hogy a zöld infrastruktúraelemek ezen arculattal egységesek legyenek: a növényfoltok íves vonalvezetésűek, a növényágyakon belül gyep- és évelőfelületek váltakoznak, a vegyes évelőágyakba tervezett növények színe, habitusa és tömege harmonizál a már beállt növényzet megjelenésével.

Az átépítési munkák során 400 cserje, 12 500 darab évelő és több, mint 7000 tavaszi hagymás évelő kerül a Kossuth utca ezen szakaszára. Szellőrózsák, haranglábak, őszirózsák, harangvirágok, bőrlevelek, völgycsillagok, gólyaorrok, páfrányok, hunyorok, sásliliomok, tűzesők, árnyliliomok, lángvirágok, macskamenták és kökörcsinek mellett sok-sok különlegesség között sétálhatunk majd tavasztól tavaszig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában