Vaskúti Vendégváró Vigasságok

2024.07.09. 14:06

Testvértelepülések küldöttségei is érkeztek a vaskúti vigasságokra – galériával

A Vaskúti Vendégváró Vigasságok rendezvénysorozatot július első hétvégéjén tartottak meg. Öt testvértelepülés küldöttjei látogattak el a rendezvényre.

Márton Anna

A leghangsúlyosabb a badenwürtenbergi testvértelepülés küldöttsége volt, hatvanan érkezett. Egy fúvószenekarral látogattak Vaskútra, akik rendkívül hangulatos koncertet adtak a hétvége folyamán. Gyimesközéplok ugyancsak nagy küldöttséggel képviseltette magát. Énekkarral jöttek, és ők is színvonalas programot mutattak be. Ezen kívül Bezdán, Türkheim és a felvidéki Taksony testvértelepülések kisebb létszámban látogattak el a vigasságra. 

Hordócsapolás, Alszegi Zoltán, Vaskút,
Hordócsapolással indult a program, Alszegi Zoltán polgármester csapolta meg a hordót
Fotó: Beküldött fotó

Alszegi Zoltán polgármester hírportálunknak hangsúlyozta: a háromnapos programot idén 18. alkalommal szervezték meg ilyen keretek között. 

– Igyekszünk úgy összeállítani a programot, hogy érdeklődési körnek, kornak megfeleljen a kínálat és mindenki találjon magának megfelelőt. Kulturális- és gasztroprogramokat kínálunk a hozzánk érkezőknek. A rendezvény két néhai vaskúti pedagógus, Szalay Gyula és Duba János tárlatával indult. Majd hordócsapolást tartottunk. Ami miatt szívesen látogatnak hozzánk a vendégek, egyrészt a színvonalas műsoroknak, másrészt a személyes kapcsolatoknak is köszönhető. A vendégeknek lehetőségük volt a kötetlen beszélgetésre, szórakozásra – fogalmazott a polgármester.

Szombaton hagyományosan az ifjúságnak szóltak a programok. Nagy sikert aratott az idei évben Kalap Jakab zenés interaktív gyermekműsora. Több éve megrendezik a veterán autósok találkozóját. Idén Kovács Miklós jóvoltából a kamiont is elhozták, amivel a Dakar-ralin versenyeztek. A tűzoltók évről évre habpartival szórakoztatják a gyermekeket. Főzőversenyt is tartottak, egytálétel készítése szerepelt a felhívásban. A szervezők célja az volt, hogy minél többen kapjanak kedvet a vaskúti főzéshez. Szombat este rendszerint a Bohémek zenekar zenél, idén is így volt. Az együttest zömében vaskúti zenészek alkotják.

A Mária-szoborvivők Felső-Bácskai találkozójával zárták a programot, ez is hozzátartozik a hagyományhoz. Idén 14. alkalommal szervezték meg a hordozható Mária-szobrok találkozóját. A környékbeli települések népviseletbe öltözött fiataljai hozták el a templomuk Mária -szobrát. Az is hagyomány, hogy rendszerint dr. Bábel Balázs metropolita, kalocsa-kecskeméti érsek celebrálja a misét. A Mária-szoborvivők Felső-Bácskai találkozója idén is körmenettel zárult.

– A lakosság körében is jó a megítélése a Vaskúti Vendégváró Vigasságok rendezvénynek. A Vaskútról elszármazottak is sokan úgy időzítik a szabadságukat is, hogy ebben az időszakban jönnek látogatnak a településre, meg a környező településekről is vannak rendszeresen visszatérő arcok – zárta gondolatait Alszegi Zoltán.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában