Látványosság

2024.07.11. 11:15

Látogathatóvá tették a félegyházi városháza tornyát – galériával, videóval

A kiskunfélegyházi városháza tornyát előzetes bejelentkezés után bárki ingyen megnézheti. A látogatók a 45 méter magas toronyból kitekintve csodálatos látványra számíthatnak. Hírportálunknak Olasz Anita, a Tourinform Iroda vezetője mutatta be a város egyik különleges látványosságát.

Vajda Piroska

A szecessziós városháza tornya Olasz Anita kezdeményezésére vált látogathatóvá. Érdeklődésünkre elmondta, tavaly nyáron amikor a toronyban járt, fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha ezt mások is láthatnák. Persze kellett felújításokat és átalakításokat végezni ahhoz, hogy a torony biztonsággal látogatható legyen, de ebben sokan támogatták. Sok ember összefogásának és munkájának köszönhető, hogy a torony ma már egy kisebb kiállítótérként várja az érdeklődőket. 

városháza tornya, Kiskunfélegyháza,
Látogatható a városháza tornya
Fotó: Vajda Piroska

Megtudtuk, elsőként a fagerendákra egy sétányt kellett készíteni, hiszen közvetlenül a födémen járkálni nem lehet. A keresztgerendákon, mint egy tanösvényen – két oldalon korláttal – lehet biztonsággal eljutni a padláson keresztül a toronyba. 

Kihívás volt még a torony megnyitása előtt, hogy az oda behúzódó galambokat kiszorítsák, amit alapos takarítás követett. Megnyitás előtt a tornyot kifestették és korhű bútorokkal, eszközökkel tették igazán hangulatossá, így valóságos időutazásba csöppenhetnek a látogatók. A berendezéseket felajánlásokból kapták, így például Meizl Ottó régiség gyűjteményéből, vagy az izsáki úti Használt Plázából is válogathattak, de egy félegyházi használtruha kereskedő is ajánlott fel különleges kiegészítőket – sorolta Olasz Anita.

Azt is elmesélte, hogy a felújítás során megtalálták a városháza padlásán az eredeti toronyóra szerkezetet, amit évekkel ezelőtt egy atomórára cseréltek. A régi óraszerkezetet Dinnyés Kálmán, félegyházi órásmester restaurálta és most a torony padlás szintjén látható, mint ahogy a helyi értékeket bemutató kiállítás is. Innen egy falépcsőn lehet a toronyba jutni, ahol négy erkélyen a város négy égtája felé lehet kitekinteni. Lépcsőzés közben pedig a városról készült fotókat láthatnak az érdeklődők. A képeket a Wesel Hugó Fotókör fotóművészei készítették és ajánlották fel a városnak.   

A toronyban található egy hatalmas molinó is, amin a városházáról egy, a megnyitáskor készült fotó látható. Ez előtt a hatalmas fénykép előtt a korabeli tárgyakkal lehet fotózkodni.  

Olasz Anita azt is elmondta, a megnyitás óta eltelt hetek alatt bebizonyosodott, hogy az emberek szeretnek ilyen különleges, ritkaságnak számító helyekre feljutni. A nyári szünetben sok táborozó gyereket is fogadtak már. Toronylátogatásra csoportok részére van lehetőség hétköznaponként a városháza nyitvatartási idejében, előzetes bejelentkezést követően. Érdeklődni a Tourinform Irodában lehet – összegezte az irodavezető. 

Így épült a városháza

A torony látogatói egy a városháza történetét bemutató kiadvánnyal is gazdagabbak lehetnek. A Tourinform Iroda munkatársai által készített füzetben korabeli cikkek alapján röviden összegzik az építkezés történetét. Ebből kiderül, hogy a gazdagon díszített impozáns épület Vas József, mérnök tervei alapján épült. Az alapkövet 1910 októberében helyezték el ünnepélyes keretek között. Az építkezést a tervező halála miatt Morbitzer Nándor vezetése alatt fejezték be és 1911. október 16-án avatták fel az új városházát.

Az épület a szecesszió jegyében, az akkori kor „modern” építészeti stílusában épült, amely egyre fokozottabb mértékben vált a városi reprezentáció eszközévé. A városháza falain magyaros ornamentika látható, a díszítés színes majolikáját Zsolnay Vilmos pécsi gyárában készítették. Az épület emeleti homlokzatán található az erkély, felette pedig a város címere van elhelyezve. 

A városháza háromszintes tornya 45 méter magas, a toronysisak is bőven hordoz díszítő elemeket. A város tengelyeit adó négy országút találkozásánál álló torony útjelző szerepe elsődlegessé vált.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában