Különleges alkalom

2024.07.02. 11:20

A várossá nyilvánítás évfordulóját ünnepelték Tompán – galériával

Az idei esztendő különleges a határmenti település számára, hiszen idén ünneplik a várossá nyilvánítás 20. évfordulóját.

Pozsgai Ákos

– A 2000-es évek elején sokan fáradoztak azon, hogy a városi címről szóló pályázat eredményes legyen. Húsz évvel az események után szeretnénk köszönetet mondani elődeinknek, hogy meglátták és másoknak is megmutatták erényeinket, értékeinket, településünkön rejlő lehetőségeket. Szeretnénk köszönetet mondani elsősorban Káposzta József címzetes jegyzőnek, az akkori képviselő-testület tagjainak, a hivatal akkori munkatársainak és mindazoknak, akik hittel és rengeteg munkával dolgoztak a sikerért – emlékeztetett köszöntőjében az egy hónappal ezelőtt, júniusban újraválasztott Véh László polgármester.

Véh László, évforduló, ünnepség
Véh László polgámester köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Pozsgai Ákos

A közös fáradozás eredményét siker koronázta, hiszen Mádl Ferenc köztársasági elnök döntése alapján a város kulcsát Lengyelné László Veronika polgármester 2004. július 1-én Lampert Mónika belügyminisztertől átvette.

– A település akkori vezetőiben, a tompai polgárokban sokféle érzés kavargott; büszkeség, aggodalom, bizakodás és kételkedés. Valljuk meg őszintén joggal, hisz másfél évtizeddel a rendszerváltás után, amikor az országban már kialakultak a demokratikus intézményrendszerek, az önkormányzatok rengeteg és sokszínű feladatokat kaptak, amelyek önmagukban is kihívást jelentettek. Az elmúlt húsz évben meg akartuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek, meg akartuk szolgálni az a bizalmat is, amit a város kulcsával együtt kaptunk meg – fogalmazott a polgármester, aki úgy érzi, sikerült élniük a pályázatok adta lehetőségekkel.

Kiépült a városban a szennyvízhálózat, bölcsödét, iparterületet építettek, felújították az óvodát, az iskolát, az idősek otthonát, a játszótereket, a belterületi és külterületi útjak egy részét. A kötelezően ellátandó feladatainak maradéktalanul eleget tett az önkormányzat, az intézményhálózatot hitel felvétele nélkül, és az energetikai beruházásoknak köszönhetően, költséghatékonyan tudják működtetni. Az önkormányzat gazdasági helyzete stabil, és ennek köszönhetően sikerült gazdagítani a város értékeit, sorolta a polgármester, aki külön szólt a megvalósult számtalan városi programról, rendezvényről, amelyekkel ápolták a helyi hagyományokat vagy éppen újakat teremtettek. – Mindezeket csak úgy lehetett megvalósítani, hogy mindenki tette a dolgát tudása, képessége, lehetősége, megbízatása szerint, legyen az a városunk polgára, civil szervezet tagja, helyi vállalkozó, pedagógus, intézményvezető, önkormányzati képviselő, jegyző, vagy éppen polgármester – fűzte hozzá.

Véh László külön is kiemelte Lengyelné László Veronika korábbi polgármester településvezetői tevékenységét, aki évtizedeken át irányította Tompát és kiváló érzékkel ismerte fel, hogy a településen élők jóléte nemcsupán a materiális értékeken, hanem mindannyiuk közös érdekeinek felismerésén és ezen érdekek mentén való megvalósításon múlik, és akinek elvitathatatlan érdemei vannak abban, hogy ma büszkén ünnepelhetik a tompaiak a városukat.

A városnapi ünnepségen átadták az képviselő-testület elismeréseit is, Kovács Lászlóné óvodapedagógus és Kovácsné Kiss Orsolya pedagógus Tompa Város Közoktatásáért díjat, Simon Lukács közgazdász, az önkormányzat munkatársa és Rácz Róbert, a Határőrizeti Kirendeltség volt vezetője Tompa Város Közszolgálatáért díjat, Hornyákné Sivók Ildikó pedagógus, önkormányzati képviselő, a Városunkért Alapítvány kuratóriumának elnöke Tompa Város Közművelődésért díjat vehetett át. Az elismeréseket Véh László polgármester és Jezsekné Kovács Szilvia jegyző adták át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában