Hagyomány

2024.07.07. 08:36

Kecskeméten is megünnepelték a szerelmesek ünnepét, a Tanabatát – galériával

A Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör szervezésében szombaton felelevenítették az egyik nagy japán ünnep, a tanabata hagyományát.

Sebestyén Hajnalka

A harminc éve működő Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör ismét egy kellemes hangulatú eseményre várta az érdeklődőket. Dr. Galuska László Pál elnök szervezésében a Tanabata piknik keretében az egyik legnagyobb japán ünneppel ismertették meg a jelenlévőket a II. Rákóczi iskolában és a mellette található Érzékelések kertjében

tanabata, kézműves, szerelmesek ünnepe
Színes programok várták a érdeklődőket a szerelmesek ünnepén
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Tanabata egy japán csillagfesztivál, amely Orihime és Hikobosi istenségek találkozását ünnepli (ami a Vega és az Altair csillagok képviselnek. A hagyomány szerint ez a hetedik hold hónap 7. napja. 

A fesztivál történetét A kívánságok éjszakája című előadásában Balogh Miklós, a japán kultúra nagy szakértője ismertette a közönséggel. A vetített képes előadás keretében kitért a fesztivál szimbólumaira is, melyeket maga is elkészített papírból. Elmondta: ez az ünnep Japánban régiónként eltér, nemcsak dátumában, de a hagyományos elemekben is. Az azonban közös, hogy Japánban ez nevezhető a szerelmesek napjának, sokan ekkor kérnek randit is. 

Az előadáshoz kapcsolódóan Király József, a baráti kör tiszteletbeli elnöke felidézte az évekkel ezelőtti saját élményeit, amikor Japánban járt egy Tanabata fesztiválon. 

A Tanabata egyik jellegzetessége, hogy bambuszfára elhelyezik a kívánságaikat egy tanzakün, azaz díszszalagon a résztvevők. A hagyomány szerint a bambusz képes közvetíteni a kívánságokat az univerzumba. E hagyományt éltetve bambusz ágacskákra helyezték el a helyben megírt kívánságokat a résztvevők, melyet Gál Klaudia, a baráti kör titkára koordinált, és megőriz a következő Tanabatáig. 

Ezt követően a Tanabata szimbólumokat az iskola melletti Érzékelések kertjében aggatták fel egy fára. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában