Izgalmas foglalkozások

2024.07.01. 13:37

Vulkánkitörés, dinófeltárás és sárkányeregetés: ilyen volt az első kunszállási Kis Tudós Tábor – galériával

Izgalmas foglalkozások, látványos kísérletek és jókedv jellemezte az első alkalommal megtartott Kis Tudós Tábort a Kunszállási Mosolyvár Óvoda és Bölcsődében.

Vajda Piroska

Június végén első alkalommal szerveztek Kis Tudós Tábort a Kunszállási Mosolyvár Óvoda és Bölcsőde óvodájában. A gyerekek egy héten keresztül, játékos formában ismerkedhettek meg a természettudományokkal. A Zöld óvoda címmel is rendelkező intézményben nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos nevelésre.

KIS TUDÓS TÁBOR, mosolyvár óvoda, kísérlet
Izgalmas foglalkozások, látványos kísérletek és jókedv jellemezte az első alkalommal megtartott Kis Tudós Tábort
Fotó: Beküldött fotó

A Kis Tudós Tábor ötlete

A hagyományteremtő céllal megrendezett tudóstábort Horváthné Gellért Emőke Anna óvodavezető álmodta meg. Szeretett volna egy olyan programmal előrukkolni, amely a tanítás mellett szórakoztat is. Ötlete nyitott fülekre talált két szülő, Parázsó Viktória és Maksa Balázs személyében, így egy igazán különleges és izgalmas hetet tölthettek el a kunszállási óvodások a táborban.

– Intézményünk a múlt évben elnyerte a Zöld óvoda címet, amelyet négy évig birtokolhatunk. Az elnyert cím és ez irányú törekvéseink is jelzik, hogy elkötelezettek vagyunk a környezettudatosság és fenntarthatóság mellett. Éppen ezért, amikor megkerestem a tábor ötletével a természettudományok területén igencsak jártas két szülőt, nem volt kérdés számukra, hogy elvállalják a felkérést, mi pedig helyet biztosítunk a foglalkozásnak – mondta el a baon.hu-nak Horváthné Gellért Emőke Anna, az intézmény vezetője. Mint hozzátette, a nevelési év során számos zöldszemléletű foglalkozást, előadást szerveztek az óvodásoknak, így nagyon örült, hogy a tanévet egy ilyen tábor koronázhatta meg a Zöld óvoda címet birtokló intézményben.

Hírportálunk érdeklődésére a tábor szervezői elmondták, hogy egészen fiatal korukig nyúlik vissza a természet és a természettudományok iránti vonzalmuk, és ez a vonzalom abban teljesedett ki, hogy mindketten e területen szereztek diplomát. Egyikük környezetkutató, másikuk geográfus végzettséggel rendelkezik.

– Napjaink globális és lokális kihívásai minden eddiginél fontosabbá teszik a környezettudatos szemléletű gondolkodást, éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy már egészen kicsi korban bevezessük a gyerekeket a minket körülvevő, csodálatos élővilág működésébe. Hatalmas jelentősége van, hogy már most, négy-ötévesen is halljanak a környezettudatosságról, a fenntarthatóságról, hiszen ha úgy nőnek fel, hogy ezek beépülnek a mindennapi gondolkodásukba, felnőttként talán többet tesznek majd a környezetükért – mondta Maksa Balázs.

Mindennap más-más témakör

Az egyhetes táborban mindennap más-más témakörrel ismerkedtek meg az óvodások.

– Igyekeztünk úgy összeállítani a tábori hét és az egyes napok programját, hogy mindenki megtalálhassa a neki tetsző foglalkozást. Az első nap során a vulkánok világával ismerkedtünk meg, és egy nagyon egyszerű, de annál látványosabb kísérlettel zártuk a napot. A táborozó gyerekek óriási sikoltozások közepette csodálták a kitörő vulkánt, majd ők maguk is elkészíthették a kis vulkánjaikat – mondta Parázsó Viktória.

A második napon a madarakkal kapcsolatos ismereteiket bővíthették az ovisok, a harmadik nap során pedig a rovarokat vették szemügyre.

– Nagy izgalommal vizsgálták meg a gyerekek a mikroszkóp alatt a különféle rovarokat, és mint az igazi kis tudósok, nagyítóval keresték az óvoda gyepében rejtőzködő faunát – tette hozzá Parázsó Viktória.

A negyedik napon a meteorológiáról tanulhattak a kicsik, természetesen ezt is játékos formában. Az ötödik napon pedig a dinók világa zárta a tábort.

– Elképesztő volt, ahogy a gyerekek sorolták az eléjük tárt képek alapján a kimondhatatlan nevű dinók neveit. Nem kérdés, hogy a többség ezt a napot várta a legjobban. Készültünk a gyerekeknek egy kis meglepetéssel is. A homokozóban elrejtettünk több tucat gipszből készült dinófigurát, melyeket aztán a régészekhez hasonlóan feltárhattak a kis ecseteikkel – mondta Maksa Balázs.

Nagy sikerrel zárult az első Kis Tudós Tábor a kunszállási óvodában, és mint a szervezők elmondták, a tervek szerint jövőre is szeretnék megtartani.

Zöld Óvoda Projektcsapat

A közelmúltban megalakult a kunszállási óvodában a Zöld Óvoda Projektcsapat, melynek kiemelt célja a gyerekek környezettudatos nevelése.

– A nemrégiben megalakult Zöld Óvoda Projektcsapat a Föld napja alkalmából már tartott foglalkozásokat a Mosolyvár óvodásainak, ahol a programot közös faültetéssel zártuk, de szerveztek már csillaglest is. A Zöld Óvoda Projektcsapat tagjai a Mosolyvár óvoda szülői közösségének tagjai, akik szívügyüknek tekintik a természet és az állatok védelmét. A csapat tagjai: Parázsó Viktória, Maksa Balázs, Fülöp-Hornyák Lilla, Bakos Katalin és Horváthné Gellért Emőke Anna, a Mosolyvár óvoda vezetője. A jövőben ők segítik majd a gyermekek zöldóvoda-programjait – ismertette a projektcsapat célkitűzéseit az intézmény vezetője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában