Zsinagóga

2024.07.09. 16:42

Az elhurcolt és elpusztított jánoshalmi zsidókra és cigányokra emlékeztek a gyászszertartáson – galériával

Jánoshalmán, a több mint két évtizeddel ezelőtt rendbehozott és felavatott műemlék zsinagógában tartottak megemlékezést a holokauszt 80. évfordulója alkalmából a városból elhurcolt ártatlan zsidók tiszteletére.

Pozsgai Ákos

Nyolcvan évvel ezelőtt Jánoshalmán is elrendelték, hogy a település zsidó polgárai a zsinagóga udvarán gyülekezzenek. 1944. május 9-én a csendőrség megkezdte a településen tartózkodó összes zsidó összegyűjtését és elszállítását a bácsalmási gettóba. Férfiakat, nőket, fiatalokat, aggastyánokat, gyermekeket és kisbabákat –  370 személyt – hurcoltak el néhány nap alatt. A bácsalmási gettóból a deportálásuk június 26-án kezdődött, vasárnap délben indult el a menet. A megsemmisítő és munkatáborok poklából alig néhányan tértek vissza Jánoshalmára.

zsinagóga, megemlékezés, gyászszertartás
A jánoshalmi zsinagógában tartottak megemlékezést a holokauszt 80. évfordulója alkalmából
Fotó: Pozsgai Ákos

A gyászszertartást Kendrusz Attila szegedi rabbijelölt tartotta, aki elmondta, hogy a dél-alföldi településekről deportáltaknak csak körülbelül egyharmada tért vissza szülőföldjére.

– A nyers számadatok mögött hétköznapi emberek és egyéni sorstragédiák állnak. Emberek, akiknek neve volt, családja, karrierje, jövőről szőtt tervei és álmai. Mindezt váratlanul romba döntötte egy megbélyegző politikai propaganda és egy társadalmi csoport szervezett és szisztematikus kiirtása, a holokauszt – hangoztatta a rabbijelölt, aki szerint nyolcvan évvel ezelőtt a világban eltűnt a felebaráti szeretet és átvette helyét az önös érdek, egy kisebbség démonizálása, majd módszeres megsemmisítése.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában