Szent László-nap

2024.07.02. 14:32

Gyalogos zarándoklattal és szentmisével emlékeztek meg a kisszállási iskolában – galériával

Szent Istvántól Szent Lászlóig címmel nyolc kilométeres gyalogos zarándokutat tartottak a kelebiai Szent István-szoborkompozíciótól Kisszállásra, a Klebelsberg iskola Szent László -kápolnájához.

Pozsgai Ákos

A zarándokút során a résztvevők megnézték a 101-es iskolai nagykeresztet, a Kolbászsor Tanyaházat és a Tanács Miklós egykori szülőháza előtti emléktáblát. A kisszállási Négyestelepi Általános Iskolában tartott Szent László-napi megemlékezés keretében szentmisét is tartottak, amit Mityók János tataházi plébános celebrált. 

megemlékezés, Szent László-nap, szentmise, zarándoklat
Mityók János tataházi plébános celebrálta a szentmisét
Fotó: Pozsgai Ákos

Az eseményen a kelebiai Sánta Mária Művelődési Ház és a kisszállási művelődési ház és könyvtár közös kulturális programot tartott. Az eseményen énekelt a Kelebiai daloskör is. A megemlékezést a Kisszállási Főnix Egyesület, valamint a kelebiai és a kisszállási önkormányzat szervezte közösen.

Az iskola épületében lévő állandó tárlatok Kelebia Vitéztelep, Kisszállás Négyestelep hiteles történetét, valamint a Négyestelepi Közművelődési Kör és a Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesület történetét mutatják be.

A még Klebelsberg Kunó minisztersége idején, 1931-ben épült templomiskola, amely köré több mint félszáz világháborús katonát és családjaikat telepítettek le a Vajdaságból és a Felvidékről, Kelebia Vitéztelepi Népiskola néven működött. Majd 1949-ben Kisszálláshoz csatolták a területet az iskolával együtt, mely a Kisszállási Négyestelepi Általános Iskola nevet kapta. Egészen a hetvenes évek közepéig működött, ekkor az iskolaközpontosítás során végleg bezárták az iskolát, majd az 1989-es rendszerváltás után magántulajdonba került.

Az egykori iskola épületének megmentésére az elmúlt években számos kezdeményezést indított a Kisszállási Négyestelepi Főnix Egyesület, amely a civil egyesületek számára kiírt Magyar Falu Program Civil Alap pályázatán a közelmúltban hatmillió forint kormányzati támogatást nyert.

Az egyesület ebből az összegből, valamint az egyesületi tagok adományából, a kelebiai és kisszállási önkormányzat támogatásából, valamint a két település polgármestere, Maczkó József és Rozsnyai Attila felajánlásából összegyűlt egymillió forintból megvásárolta az egykori iskola épületét és a hozzá tartozó területet a volt tulajdonosoktól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában