Beruházás

2024.06.06. 20:16

Új kisbusz segíti a tanyavilágban élők ellátását Bugacon

A napokban állt munkába az új tanyagondnoki busz Bugacon. A korszerű, minden igényt kielégítő járművet pályázati támogatásból vásárolta az önkormányzat. Nagy szükség volt már a jármű cserére, mert a korábbi terepjáró fenntartása nagyon sokba került.

Vajda Piroska

– A Toyota kisbuszt a Magyar Falu Program keretében elnyert 18 millió forint támogatásból vásárolta az önkormányzat a korábbi Dacia Duster terepjáró helyett. Az új kisbusz minden olyan felszereléssel ellátott, amelyet a szolgálat ellátásához kötelezően biztosítani kell. Így például kerekesszékes rögzítés és rámpa is van benne. Erre azért van nagy szükség, mert vannak kerekesszékes ellátottak a községben, akiket így a jövőben gond nélkül tud a tanyagondnok beszállítani az idősek nappali otthonába, szakrendelésre, ügyintézésre – mondta el Szabó László, polgármester. 

Bugac, tanyagondnok, beruházás, tanyagondnoki busz,
A napokban állt munkába az új tanyagondnoki busz Bugacon
Fotó: Vajda Piroska

Megtudtuk, a busszal a gyerekszállítást is végeznek. Szükség esetén a tanyavilágban élő gyermekek óvodába és iskolába szállítását is a tanyagondnok végzi. Ezt a szolgáltatást főként a téli hónapokban, illetve esős időjárás esetén veszik igénybe. Vannak ugyanis olyan távoli tanyák, amelyekről sáros földutakon egyébként nem jutnának be a gyerekek iskolába, óvodába – tette hozzá Rádiné dr. Tabi Anita. 

Két tanyagondnok járja a külterületet 

A község jegyzője azt is elmondta, hogy Bugacon két tanyagondnoki szolgálat működik a Szociális Szolgáltató Központ szakmai irányítása alatt, az önkormányzat fenntartásában. Az egyik szolgálathoz 2015-ben vásároltak új kisbuszt, szintén pályázati támogatásból. Már ennek cseréjét is fontolgatják. A másik tanyagondnok egy használtan vásárolt terepjáróval járta a tanyavilágot. Ezt a járművet cserélték most le, hiszen az elmúlt évek alatt a földutakon igen csak elhasználódott, műszaki állapota veszélyeztette a feladat ellátását. 

Dr. Kovácsné Juhász Ildikó a Szociális Szolgáltató Központ vezetője hozzátette, nagyon jókor jött a pályázati támogatás, ugyanis az elmúlt egy évben növekedett a külterületen élő ellátottak száma, közülük sokhoz napi szinten járnak a tanyagondnokok.

A tanyagondnok egyedüli kapocs a külvilággal 

Azt is megtudtuk, a tanyagondnoki szolgálat működtetése létfontosságú Bugacon. A település közigazgatási területe hatalmas: 174 négyzetkilométer. Ez háromszorosa Kalocsa város területének és majdnem akkora mint Baja közigazgatási területe. Van olyan tanya, amelyik csaknem több-tíz kilométerre van a falu központjától. Így nem csoda, hogy a kisbusszal naponta csaknem 100 kilométert kell megtenniük a tanyagondnokoknak. Az év végi összesítés alapján tavaly a kisbusz 26 600 kilométert ment – részletezte a központ vezetője. 

A polgármester hozzáfűzte, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége nemrég kezdeményezte, a tanyagondnoki szolgálatok állami finanszírozásának differenciálását. Hiszen vannak települések, mint Bugac is, amelyek hatalmas külterülettel rendelkeznek, ezért sokkal többet kell a járműveket használniuk, mint egy kisebb településen.

DSC_4411
Fotó: Vajda Piroska

 –Ennek finanszírozása jelentős terhet jelent az önkormányzatnak, mert az állami normatíva csak részben fedezi a szolgálat fenntartását. Épp, hogy a tanyagondnokok bérére elegendő – hangsúlyozta Szabó László, aki nagyon fontosnak tartja a szolgálatok fenntartását, hiszen a bugaci tanyavilágban van olyan ellátott, aki csak a tanyagondnokon keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal. Mint fogalmazott, a tanyagondnoki szolgálat olyan mint egy lélegeztetőgép. Sok külterületen élő számára a tanyagondnokok nélkül elérhetetlen lenne a bolt, a bölcsőde, az óvoda, az iskola, az orvosi rendelő, a gyógyszertár, és a helyi ügyintézés – összegezte a polgármester. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában