50. évforduló

2024.06.21. 18:24

Jubileumi hálaadó ünnepséget tartottak a lajosmizsei Szent Lajos Otthonban

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a lajosmizsei Szent Lajos Otthon csütörtökön – tájékoztatott közleményében az intézmény. A családias rendezvényen a munkatársak, lakók, hozzátartozók és meghívott vendégek emlékeztek a múltra, és kérték Isten áldását a jövőre. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be Burányi Roland, a Katolikus Szeretetszolgálat lelkipásztorának koncelebrálásával.

Horváth Péter

Basky András, Lajosmizse leköszönő polgármestere személyes kapcsolatát is felidézte köszöntő beszédében, hiszen a fennállás 50 éve alatt végig kapcsolatban volt az Otthonnal, előbb csak kívülről, majd a hozzátartozók beköltöztével belülről is megismerte az intézmény működését, a munkatársak szeretetteljes gondoskodását. Kiemelte az idősotthonok szükségességét, hiszen a család a társadalmi változások miatt egyre kevésbé tudja biztosítani a 24 órás ellátást az időseknek. Köszönetét fejezte ki a város nevében a gondozóknak, az Szent Lajos Otthonnak, akik az elmúlt 50 év alatt segítették az időseket.

Lajosmizse, jubileum, ünnepség
Jubileumi hálaadó ünnepséget tartottak a lajosmizsei Szent Lajos Otthonban
Fotó: Beküldött fotó

Dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője beszédében felidézte XVI. Benedek pápa prófétai gondolatát: egy társadalom, egy civilizáció minőségét az jelzi, hogy hogyan bánik az idősekkel. Ott, ahol az időseket problémának kezelik, az a társadalom nem halad előre. Ott viszont, ahol az időseknek helyet biztosítanak, foglalkoznak velük, időt szánnak rájuk, az a társadalom virágzik.  

Szent Lajos Otthont három éve vette fenntartásába a Katolikus Szeretetszolgálat

Barna Tímea intézményvezető köszönetet mondott az intézményt három éve fenntartásába vevő Katolikus Szeretetszolgálatnak a folyamatos támogatásért, a megvalósuló infrastrukturális fejlesztésekért. Kiemelte Bertáné Szőrős Mária telephelyvezető szeretetteljes, határozott és korlátokat nem ismerő munkáját, aki a 160 ember ellátásáért, és hetvennél több kollégáért felel immár több mint 30 éve. Barna Tímea egy Szent Lajost ábrázoló festményt ajándékozott az intézménynek, hiszen a korábban Nefelejcs házként működő otthon három éve új nevet kapott a Szeretetszolgálattól.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója felidézte, hogy 2021 tavaszán három intézményt, köztük a lajosmizsei Nefelejcs házat vette át a Szeretetszolgálat. Elmondta, hogy az épületen véghez vitt fejlesztéseken túl a közösség erejét adja a Szeretetszolgálat az intézménynek, a munkatársaknak és a lakóknak is. A Tevékeny Élet Fesztivál, a Mátraverebély-szentkúti közös zarándoklat csak két példa erre a közösségben megélt programra. Kiemelte a Katolikus Szociális Módszertani Központként is működő Szeretetszolgálat szakmai támogatását, hiszen így a munkatársaknak képzéseket és fejlődési lehetőségeket tudnak biztosítani.

Bábel Balázs érsek homíliájában a negyedik parancsolatot idézte fel: „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a földön. Ez a parancsolat nem a tizenéves korosztálynak szól főleg, hanem azoknak a felnőtteknek, akiknek gondoskodniuk kell idős szüleikről” – hangsúlyozta. 

Ferenc pápa a Szent Anna ünnepéhez kapcsolódó idősek napja alkalmából az alábbi gondolatokat fogalmazta meg: már a zsoltáros is azt kérte az Ószövetségben: öregségemre ne hagyj magamra Istenem. Bábel Balázs kiemelte: itt nemcsak a magány elkerüléséről van szó, hanem arról is, hogy mint fogalmazott legyenek körülöttünk olyanok, akik segítségünkre vannak betegségünkben és öregségünkben. Felidézte saját családi élményét, amelyből megtapasztalta az idősekkel való szeretetkapcsolat kettősségét: a szeretet az, amely nem akarja, hogy a halál elválasszon bennünket, de a hitből fakadó szeretet az is, hogy bízunk az örök életben való találkozásban. Kiemelte a gondozók és a gondozottak kölcsönös egymásra figyelése, együttműködése az, ami szeretetteljes légkört teremt az otthonban.

Az ünnepségen felléptek a Kereki Nótások, Radics Sándor, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett cimbalom-művész, valamint az intézményben lakók is készültek egy vidám műsorral. Az 50. évfordulóra természetesen egy torta is készült,.

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Lajos Otthonában jelenleg 160 fő lakik, külön részleggel a demenciával élők számára. Az intézményben folyamatos a mentálhigiénés munkatársak jelenléte, a gyógytorna, valamint állandóan elérhető háziorvos is látogatja a bentlakókat. A helyben főzött finom ételek, a zöld környezet és a hangulatos belső terek mind az itt lakók nyugalmát szolgálják – olvasható a közleményben.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában