Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2024.06.14. 17:32

A decentralizált szennyvíztisztításról tartottak konferenciát Baján – galériával

Harmadik alkalommal rendezték meg a Decentralizált Szennyvíztisztítás Konferenciát szerdán Baján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karán (VTK).

Márton Anna

A program az NKE VTK, a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium (VVNL), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz), a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSZ), és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) szervezésében valósult meg – olvasható az egyetem honlapján.

konferencia, szennyvíztisztítás, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Harmadik alkalommal rendezték meg a Decentralizált Szennyvíztisztítás Konferenciát Baján
Fotó: Márton Anna

A szakmai tanácskozás mind a döntéshozók, mind a szélesebb szakmai közönség számára összegezte a lehetséges decentralizált szennyvízkezelési alternatívákat, felhasználási tapasztalatokat. A rendezvény fővédnöke V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára volt.

A konferenciát Cimer Zsolt, az NKE VTK dékánja nyitotta meg, köszöntőt mondott Bíró Tibor, a kar korábbi vezetője, a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium projektigazgatója és Kugler Gyula, a Magyar Víziközmű Szövetség elnökségi tagja.

Cimer Zsolt dékán kiemelte: a karon megvalósult komplex fejlesztések eredményei már kézzel foghatóak. Számos olyan kutatás folyik, amely a jövő mérnöki tevékenységét befolyásolhatja.

Bíró Tibor projektigazgató, a VTK egyetemi tanára köszöntőjében méltatta azon kollégák tevékenységét, akik aktív szerepet vállaltak a decentralizált szennyvíztisztítási technológia magyarországi bevezetésének elősegítésében, valamint abban, hogy a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium egyik pillérét képezheti az eljárás fejlesztése. A projektigazgató hangsúlyozta, hogy elérhető távolságba került a decentralizált szennyvíztisztítás megoldása az 1000–2000 fős települések vonatkozásában.

Kugler Gyula, a MaVíz elnökségi tagja a hosszú távon működtethető, gazdaságosan fenntartható művek létrehozásának fontosságára hívta fel a figyelmet, mely kapcsán külön kiemelte a tervezőmérnökök, engedélyező hatóságok, kivitelezők és üzemeltetők felelősségét.

A plenáris ülés a konferencia fővédnöke, V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárának Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések szerepe a hazai víziközmű ágazatban című előadásával vette kezdetét. Az államtitkár beszámolt arról, hogy az elmúlt tíz évben jelentős fejlesztések valósultak meg a hazai víziközmű kiépítését illetően, duplájára nőtt a szennyvíztelepek száma, a jövőben 2000 lakosegyenérték alatti településekre kell nagyobb figyelmet fordítani. Egy olyan mintaprojekt összeállításáról is tájékoztatott az államtitkár, amely a helyben történő szennyvíziszap-kezelés megoldására irányul.

Láng István, az (OVF) főigazgatója a decentralizált szennyvíztisztítás és a vízgyűjtőgazdálkodás kapcsolatáról tartott szakmai előadást. A Víz Keretirányelvvel összhangban kell megvalósítani a decentralizált szennyvíztisztítási programot – hangsúlyozta a főigazgató.

Nagy Márk, a Belügyminisztérium Vízgazdálkodási Főosztályának osztályvezetője előadásában a 2000 fő alatti településeket érintő települési szennyvízkezelésről szóló  irányelv várható változásairól adott átfogó képet.

A szekció-előadások sorát Györki Gábor, a VTK mérnök munkatársa nyitotta, aki a szennyvíztisztító kisberendezések nemzetközi trendjeit és tapasztalatait ismertette a konferencia résztvevőivel.

A továbbiakban olyan témákat jártak körül a konferencia előadói, mint a szennyvíz-újrafelhasználás és az iszapkezelés kérdése, az egyedi kisberendezések üzemeltetési, karbantartási tapasztalatai, valamint az egyedi szennyvíztisztítási megoldások telepítési fázisai és hazai tapasztalatai.

A szakmai fórummal egyidejűleg szennyvíztisztító kisberendezéseket gyártó és forgalmazó cégek mutatkoztak be a VTK Aulájában.

A konferencia zárásaként a szakértők kerekasztal-beszélgetést folytattak az új jogszabályi keretek között történő decentralizált szennyvíztisztításról. Mindannyiunk érdeke a szennyvíz összegyűjtése és megtisztítása, amelynek módja a szakemberek és a jogalkotók közös gondolkodásán múlik – összegezték a szakmai diskurzus végén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában