Választás 2024

2024.06.29. 12:20

Szavazatvásárlás Kalocsán?

Hírportálunk értesülései szerint megszületett és immár a nyomozóhatóság előtt van az a feljelentés, amelynek tartalma szerint mások mellett éppen a Kúria határozatával érintett kalocsai 5. számú egyéni választókerületben – ahol jövő vasárnap a polgármester választást megismétlik – a június 9-i választáson szavazatvásárlás történt.

Zsiga Ferenc

Minderről először informálisan a szavazás napján értesültünk, majd hivatalos eljárásban is szó volt róla, amikor Sztojka István, a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (CNÖ) a Helyi Választási Bizottsághoz (HVB) benyújtott kérelmében, a választás tisztaságát megkérdőjelezve, ötezer forintért történő szavazatvásárlásról számolt be. A szavazatvásárlás a Büntető Törvénykönyvbe ütközik, a korrupció egyik olyan formája, amikor a szavazatért pénzt ígérő és az azt elfogadó is bűncselekményt követ el. 

Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A HVB június 14-én megtartott ülésén  a CNÖ elnökének kérelmét tartalmi hiányosságokra hivatkozva – mivel Sztojka István a kifogásolt eseteket csak részletesen leírta, de nem csatolta be a szükséges bizonyítékokat – elutasították. 

Sztojka István ezt a hiányosságot az ülésen azzal magyarázta: nem volt tudomása arról, hogy a bizonyítékokat a beadvánnyal egy időben kell prezentálni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, ennek sincs akadálya, hiszen a szavazatvásárlásra utaló anyagok kép- és hangfelvétel formájában rendelkezésére állnak, a nála lévő telefonon akár azonnal be tudja mutatni azokat. 

Sztojka István felvetésére reagálva a Helyi Választási Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet: amennyiben a CNÖ elnöke az állítását fenntartja, bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendőrséghez vagy ügyészséghez fordulhat. Ám mivel a HVB eljárásának szigorúan kötött szabályai vannak, erre utólag a HVB esetében nincs lehetősége. 

Hogy a nyomozóhatóságnál természetes, avagy jogi személy tett büntetőfeljelentést, arról nincs tudomásunk, de arról igen, hogy a feljelentés megszületett és már csak a július 7-én, vasárnap megismételt polgármester választás tisztasága érdekében is a nyomozóhatóság asztalán fekszik. 

Ott pedig pár napon belül dönthetnek arról, hogy a feljelentést elutasítják, feljelentés kiegészítést rendelnek el, vagy elégséges bizonyíték esetén elrendelik a nyomozást. 

Az persze teljességgel kizárt, hogy a választás napjáig ezekben az ügyekben – nem egy esetről van szó – választási korrupcióért jogerősen elítéljenek valakit. Ám hogy vádemelés esetén a most gyanúba keveredetteknek bíróság elé kell állniuk, annak nagy a valószínűsége. 

Hogy melyik politikai oldal emberei követhették el a hangsúlyosan gyanú szerinti, fentebb felvázolt ötezer forintos szavazatvásárlást, azt abból lehet sejteni, hogy Sztojka István köztudottan a jobboldali jelöltek és dr. Filvig Géza polgármesterjelölt mellett kampányolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában