Határozat

2024.06.25. 17:44

Megismétlik a polgármester-választást Kalocsa két körzetében

A bírói szervezet csúcsán álló Kúria kedden hozott határozatával megsemmisítette a 2024. évi kalocsai polgármester-választás eredményéről szóló határozatot. A Kúria Kalocsa 5. számú egyéni választókerületében, a 010-es és a 011-es számú szavazókörben a polgármester megválasztására irányuló szavazás megismétlését rendelte el. A megismételt választás időpontját 2024. július 7-re tűzték ki.

Zsiga Ferenc

A Kúria határozatára figyelemmel a Helyi Választási Iroda megkezdte a polgármester személyéről szóló szavazás megismétlésének előkészítését.

Kalocsa, választás, Kúria
Kalocsa kettő szavazókörében a polgármester-választás megismétlését rendelte el a Kúria
Fotó: Zsiga Ferenc

Mint beszámoltunk róla, 2024. június 18-án dr. Bagó Zoltán polgármesterjelölt fellebbezése folytán a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság a saját hatáskörben, június 17-én, hétfőn hozott határozata alapján újraszámlálták a Kalocsa 001. számú szavazókörben a polgármesterjelöltekre leadott szavazatokat. Az újraszámlálás eredményeként két szavazattal csökkent a dr. Filvig Gézára leadott érvényes szavazatok száma. Ezzel a dr. Filvig Géza és a dr. Bagó Zoltán közötti szavazatkülönbség 23-ról 21-re csökkent. Ennek megfelelően továbbra is dr. Filvig Géza maradt a megválasztott polgármester.

Dr. Bagó Zoltán a Területi Választási Bizottság döntése ellen – a szükséges bizonyítékok becsatolásával – felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. Ennek eredményeként a legfőbb bírói testület a következő határozatot hozta:

„A Kúria a Kalocsai Helyi Választási Bizottság 2024. évi polgármesteri választás eredménye tárgyában meghozott 99/2024. számú határozatát – a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság 71/2024. (VI. 18.) számú határozatára is kiterjedő hatállyal – megsemmisíti, és Kalocsa Város 5. számú egyéni választókerületében a 010. és 011. számú szavazóköröket érintően a polgármester megválasztására irányuló szavazás megismétlését rendeli el. A megismételt szavazás időpontját 2024. július 7. napjára tűzi ki. A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában