Partifecske telep

2024.06.25. 17:30

Sikeres természetvédelmi akció Bácsborsódon

Lelkes önkéntesek bevonásával gyűrűzési célú mintavételezést végeztek a bácsborsódi a partifecske telepen. Összesen 179 madár lábára került gyűrű, valamint 47 már korábban megjelölt madarat sikerült visszafogni – számolt be az akcióról honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

A gyakorlati partifecske-védelem Észak-Bácskában több évtizedes múltra tekint vissza. A kilencvenes, majd kétezres években elsősorban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Bács-Kiskun vármegyei helyi csoportja, valamint a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület koordinálta a partifecskék által lakott homokbányákban, építkezések alapjaiban kialakult telepek védelmét és a partfalak tavaszi felfrissítését. A 2010 utáni évektől a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is szerepet vállalt, elsősorban az önkormányzati tulajdonban levő homokbányák madárbarát szempontú felújításában.

partifecske, kiskunsági nemzeti park, természetvédelem
Gyűrűzéshez befogott partifecske
Fotó: Mórocz Attila / Forrás: knp.hu

Mint a knp.hu oldalon írták: a partifecske, ellentétben a többi hazai fecskefajjal 40-60 centiméter hosszú járatot ás a homokfalakba, aminek a végén a költőüreg található. A telepesen költő partifecskék sokszor több száz, néha ezer párt számláló kolóniákban fészkelnek. Egy-egy telep mérete nagyban függ a fészkelésre alkalmas falfelületek kiterjedésétől, valamint a táplálékellátottságtól.

Azért is fontos ezeket a homokfalakat mesterséges módon fenntartani, mert a természetes fészkelőhelyeik, a folyók menti partfalak, szakadó falak száma csökkenőben van. A fecskék szerencsére igen nagy hatékonysággal fedezik fel a nekik alkalmassá tett homokbányákat, anyagnyerő gödröket és előszeretettel kezdenek költésbe ilyen alternatív helyeken.

partifecske, kiskunsági nemzeti park, természetvédelem
A partifecskék körülbelül 40-60 cm hosszú járatot ásnak a homokfalakba
Fotó: Kiss Mónika / Forrás: knp.hu

– Az idei évben létrejött Bácsborsódi Természet és Környezetvédő Egyesület céljai között szerepel a település természeti értékeinek védelme, valamint az élőhelyek megóvása. A civil szervezet aktívan együttműködik igazgatóságunkkal, a szakmai kérdésekben folyamatos a kommunikáció. Az egyesület az ötlet megvalósításához támogatóként felkérte a bácsborsódi székhelyű De-Agrár Kft.-t, amelynek jóvoltából az idei év áprilisában kialakításra került egy 20 méter hosszú meredek homokfal szakasz, amit a gyurgyalagok mellett a partifecskék is felfedeztek és elfoglaltak. A felmérés alapján mintegy 220 új költőüreg keletkezett, ami a becslések szerint minimum 150 pár partifecskének ad otthont.  Június 15-én néhány lelkes önkéntes bevonásával gyűrűzési célú mintavételezést végeztünk a partifecske telepen. Összesen 179 madár lábára került gyűrű, valamint 47 már korábban megjelölt madarat sikerült visszafogni – számolt be Tamás Ádám, természetvédelmi őrkerület-vezető.

– A visszafogott madarak tizenegy különböző helyszínen kaptak gyűrűt, amiből látszik, hogy az észak-bácskai populációt alkotó telepek között igen nagy a keveredés. Ami még érdekesebb, az az idén, más telepeken jelölt, majd Bácsborsódon visszafogott madarak nagy aránya. A költési időben egyes telep lakói közötti átmozgás okai ismeretlenek. Nem zárható ki, hogy a bácsalmási és felsőszentiváni telepeken meghiúsult költések után ezek a párok új fészkelőhelyen próbálkoznak sarjúköltéssel. A három külföldi gyűrűs madár közül a cseh a legérdekesebb, ebből az országból származó partifecske nagyon ritkán kerül visszafogásra térségünkben – olvasható a szakember beszámolójában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában