Elismerések

2024.06.21. 06:50

Kistelepülések óvodapedagógusait díjazták Petőfiszálláson – galériával

Magas színvonalú szakmai munkájuk elismeréseként öt kistelepülésen dolgozó óvodapedagógus vehette át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat csütörtökön a petőfiszállási kegytemplomban megrendezett ünnepségen. A díjazottak több évtizede magas színvonalon szolgálják közösségüket és alkotnak maradandót – hangzott el az eseményen.

Vajda Piroska

A Pedagógusok a kistelepülésekért díjat 2017 óta olyan, a térséghez tartozó kistelepüléseken élő és tevékenykedő pedagógusok részére adományozzák, akik több évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységet folytattak, szerepet vállaltak a tehetséggondozásban, a település kulturális programjainak szervezésében és a közösségi értékteremtésben. Nagy hangsúlyt fektettek a diákok felzárkóztatására, segítettek a továbbtanulásra való felkészítésben és a tanórán kívüli foglalkozások keretében elismerése méltó munkát folyattak. A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Fórum Egyesület 200 ezer forint összegű pénzjutalommal járó díjat Lezsák Sándor országgyűlési képviselő azzal a céllal alapította, hogy elismerjék a kistelepülési pedagógusok iskolateremtő és iskolamegőrző tevékenységét, a kistelepülések érdekében végzett munkát. A díj egyben emléket állít Dobos Krisztina, az Antall-kormány közoktatásért felelős helyettes államtitkár életművének is.

elismerés, díj, Petőfiszállás
Magas színvonalú szakmai munkájuk elismeréseként öt kistelepülésen dolgozó óvodapedagógus vehette át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat
Fotó: Vajda Piroska

Lezsák Sándor köszöntőjében felidézte a díj szellemi alapítójának, Dobos Krisztinának az érdemeit. Emlékeztetett arra, hogy Dobos Krisztina a rendszerváltás oktatáspolitikájának meghatározó egyénisége volt, akik nagyon sokat tett a kisiskolák helyzetének javításáért. Szakmai tudása, emberismerete, lelkiismeretes, magas színvonalú munkája tette őt méltóvá arra, hogy a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány munkássága előtt tisztelegve díjat alapítson.

A díjak odaítéléséről a Védnöki Testület tagjai: Magonyné Kis-Czakó Katalin, a kiskunfélegyházi Móravárosi Óvoda nyugalmazott vezetője, Tóthné Kovács Zsuzsanna, a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Álalános Iskola és Óvoda igazgatója, Sütő Lászlóné, a lakiteleki Szivárvány Óvoda és Bölcsőde nyugalmazott vezetője és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke döntött. 

Pedagógusok a kistelepülésekért díjban részesült

Fodorné Ambrus Teréz, a Jakabszállási Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa (Jakabszállás), Keresztesiné Túri Emese, a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola, Óvoda-Bölcsőde óvodapedagógusa (Kömpöc), Kőrös Anikó, a Petőfiszállási Csicsergő Óvoda óvodapedagógusa (Petőfiszállás), Makai Jánosné, a Kiskunhalasi Református Kollégium Gólyafészek Óvodája Gy. Szabó Béla Tagóvodája óvodapedagógusa (Szank) és Marton Istvánné, a Szent László Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa (Jászszentlászló). 

Idézet a méltatásokból

Fodorné Ambrus Teréz nagy hangsúlyt fektet a gyermekek személyiségfejlődésére, fejlesztésére, minden gyermeket önmagához képest fejleszt. Gyógypedagógiai asszisztensi képesítése, az önképzés, a szakirodalom állandó tanulmányozása, gyógypedagógussal és logopédussal való rendszeres konzultációk mind biztosítják számára, hogy naprakészen foglalkozzon a gyermekekkel. Két autista gyermekkel olyan szakértelemmel, odaadással, féltő szeretettel bánt, hogy nemcsak ők fejlődtek nap, mint nap, de a csoportba járó 30 gyerek is megtanulta elfogadni a különbözőséget, a másságot, segítették felkarolták őket. A láb- és tartásjavító tornái közkedveltek. A fejlesztések mellett kiemelten foglalkozik a tehetséges gyermekekkel origamiszakkör keretében.

Keresztesiné Túri Emese óvodpedagógusi tevékenységében fontos szerep jut a gyermekek hitre nevelésének, ezt személyes példamutatással is igyekszik alátámasztani, megerősíteni. A szülők bevonásával sokat tesz a gyermekekkel a szűkebb és tágabb természeti környezetük megóvásáért, ápolásáért. Irányításával nagy sikerrel kapcsolódnak be évről évre a papírgyűjtési akcióba és ezzel már több alkalommal is szereztek százezres nagyságú támogatást óvodájuknak, melyből óvodai játékokat vásárolta és kirándulásra vitték a gyerekeket. Nagy odaadással kapcsolódik be a falu közösségi életébe is. 

Kőrös Anikó munkáját céltudatosság, körültekintés, a feladatok maradéktalan végrehajtása jellemzi. Óvodapedagógusként a nyitottság és emberség jellemzi. Munkássága alatt nyerte el a petőfiszállási Csicsergő voda a Zöld Óvoda, a Madárbarát Óvoda, és az Állatbarát Óvoda címeket. A környezetvédelemre és a fenntarthatóságra nevelés az egyik vesszőparipája, amit hitvallása szerint egy ilyen környezeti adottságokkal rendelkező településen kötelező továbbadni a településen a gyermekeknek példamutatással és szeretettel. 

Makai Jánosné közel 44 éve dolgozik óvodapedagógusként. Az elmúlt több mint négy évtized alatt mindig ugyanazért dolgozott, munkálkodott, hogy a gyermekek életét szebbé és jobbá tegye. Éveken át részt vett a Református EGYMI Országos Értéktermő Tehetségközpontja által szervezett Értéktermő Gazdagító Programjában, amelynek keretében vizuális és matematika műhelyek vezetését végezte a gyermekek képességének és igényeinek megfelelően. Mivel a csoportjába járó gyermekek különböző szociális környezetből érkeztek, nagy figyelmet fordított az egymástól való tanulásra, közös beszélgetésekre, elengedhetetlennek tartotta a differenciálást, hiszen mindenki más képességekkel, készségekkel rendelkezik. 

Marton Istvánné Vera 43 éve töretlen lelkesedéssel és lendülettel óvónő. 30 éve dolgozik a jászszentlászlói óvodában, ahol a tehetséggondozás keretein belül az óvodásokat népi hangszereken tanítja (citera, köcsögduda, xilofon, tündérdob). A népi játékok élményszerű közvetítésében is nagy szerepet játszik. Biztos énekhangja és remek kottaolvasási ismeretei miatt, a nevelőtestület mindig számíthat rá, ha ünnepélyeken, települési rendezvényeken kell képviselni az óvodát. A néphagyományőrzés és tehetséggondozás mellett szívügye a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek felzárkóztatásának segítése is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában