Baon podcast

2024.06.08. 18:00

Több kecskeméti társasháznál megszépültek a kertek – podcast

Társasházi növényültetési program valósult meg több széchenyivárosi és belvárosi társasháznál a közelmúltban. A részleteket Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő fejtette ki a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Nemcsik Mátyás, saját hármas számú önkormányzati körzetében indította el a növényültetési programot. A társasházak részéről nagy igény mutatkozott a közösségi kertek létrehozására. A program sikeresen működik, már négy-öt társasháznál elkészültek a kertek. Mindenhol előre egyeztettek a növényigényekről, illetve a kiegészítő anyagokról, például virágföldről, mulcsról.  

Nemcsik Mátyás, növényültetés, társasház
Nemcsik Mátyás
Forrás: Rádió 1 Gong

A társasházi kertek pompáznak már például a Nyíri úton, a Széchenyi körúton, a Gőzhajó utcában, de a program folytatódik. 

Az elültetett növények palettája sokszínű: van közöttük évelő, takarónövény, futónövény, pampafű, fa és még a balkonokba muskátlik is jutottak. A kertek, virágok gondozását a lakók vállalták. A program egyben közösségformáló is, hiszen a közös ültetések, későbbiekben a kertgondozás összekovácsolja a lakókat. 

Nemcsik Mátyás a segítőit is kiemelte. Többek között Balla Éva közös képviselőt, akinek ötlete alapján útjára indult a program, valamint a Fenntartható Fejlődés a Dél-alföldi Régióért Egyesületet, melynek tevékenysége kiterjed a zöldítési programra. 

A beszélgetés végén még egy kert projektre kitértek. Bár nem ennek a programnak a része volt, de a Fürészfogas épületek között is megszépültek a hátsó kertek, sőt padokat, sakk- és malomasztalt is telepítettek. 

Ez egy nagyobb beruházás volt, hiszen az összes kertnek az ágyását újra kellett rakni, körbekeríteni, és nagy mennyiségű növényt ültetni. Nem utolsó sorban a lakók kertművelő eszközöket is kaptak a további gondozáshoz.

Hallgassa meg a beszélgetést, melyből minden részlet megismerhető!

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában