Múltidéző

2024.06.23. 19:40

Lestár Péter sokat tett Kecskemét infrastrukturális fejlődéséért

Lestár Péter az egyik legismertebb kecskeméti polgármester a 19. századból. Nevéhez fűződik a ma is álló, impozáns városháza építése. 1880 és 1896 között volt Kecskemét első embere. Előtte dolgozott ügyvédként és katonaként is harcolt.

Sebestyén Hajnalka

Múlt heti múltidéző írásunkban már írtunk Lestár Péter munkásságáról, most további érdekességekről szólunk. Időutazásunkhoz a Petőfi Népe régi mellékletében, a Grátiszban megjelent múltidéző írásunkat vettük alapul ezúttal is. Lestár Péter munkásságáról sokat megtudhatunk korabeli írásokból, levéltári kutatásokból. Illusztrációként látható régi képeslapok Sebestyén Imre képes-levelezőlap hagyatékából származnak. 

Kecskemét, Lestár Péter, múltidéző
Kecskemét látképe a 19. Század végén
Forrás:  Sebestyén Imre hagyatéka

Patinás kecskeméti épületek fűződnek Lestár Péter nevéhez

Mint írtuk: Lestár Péter és az őt követő Kada Elek nemcsak anyagilag virágoztatták fel Kecskemétet, hanem intézményeinek gyarapításával növelték. Munkásságuk idejét méltán nevezik a város aranykorának. Alkotó szenvedély hatotta át őket, s szinte tudományos alapon mérték fel a város adottságait és fejlesztésének lehetőségét. Nevéhez fűződik a főtéren az egykori piactér kialakítása, ő kezdte meg a főtér és a vasútállomás közötti mai Rákóczi út kialakításának előkészítését, és az egyik legjelentősebb az új városháza építése volt. 

Levéltári forrás szerint: az 1890-es évek elejére elodázhatatlanná vált az öreg, szűkös, toldott-foldott városháza helyett egy új építése is. A pesti építészek – Lechner Ödön és Pártos Gyula – által tervezett városháza az 1893. május 11-ei alapkőletételtől számítva 27 hónap alatt épült fel. A városháza a mezőváros öntudatra ébredését tükrözte. Az épület új formanyelvével szinte évtizedekre meghatározta a város építészeti arculatának fejlődését.

A régi helyére új városháza

Az 1880-ban polgármesterré választott Lestár Péter csak Kecskemét vagyoni helyzetének megszilárdítása után gondolhatott egy új városháza építésére. Régi igényt akart kielégíteni a városi tanács, amikor 1890-ben tervpályázatot írt ki a mintegy hatezer négyzetméter nagyságú, trapéz alakú telekre a rohamos fejlődésnek indult település hivatali és reprezentációs igényeit kielégíteni képes városháza megalkotására. Az öt beérkezett pályamű közül a bíráló bizottság az első díjat Lechner Ödön és Pártos Gyula terveinek ítélte oda, akik a „Sem magasság, sem mélység nem rettent” jeligével pályáztak.

A régi városháza épületében az utolsó közgyűlést 1892. október 25-én tartották, s 1892. december 5-én, hózivatarban kezdték bontani. Az új városházát 1893 és 1897 között építették fel. Az építkezés 1893 májusától kezdve mindössze 27 hónapig tartott, 174 helyiséget és három udvart alakítottak ki. A hivatalok 1895 nyarán foglalhatták el helyüket. Utoljára a dísztermet adták át 1897 decemberében.

Kecskemét, Lestár Péter, múltidéző
A gyönyörű városháza építése Lestár Péter polgármester nevéhez kötődik
Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

Ügyvéd és katona

Lestár életét részletesebben is megismerhetjük egy korábbi Hírös naptár kiadványból. 1819. január 18-án született Kecskeméten. Elemi és középiskoláit szülővárosában, a jogot Pozsonyban végezte. 1842-ben tette le ügyvédi vizsgáját, 1848-ig Kecskeméten dolgozott ügyvédként. 1848-ban népfölkelőnek állt, majd a helyiek által kiállított önkéntes gyalogos század főhadnagya lett. Harcolt a pákozdi és a schwechati csatákban. Századossá léptették elő, és megkapta a másodosztályú vitézségi érmet.

Sokrétű szakember

1855-ben lépett a város szolgálatába mint árvapénztári ellenőr. 1860-ban gyámhatósági ülnök, 1861-ben városi tanácsnok, 1862- 1867 között közgyám volt. Ez- után megvált a hivatali pályától és újra ügyvéd lett. Az ő javaslatára alakult meg Kecskeméten a Takarékpénztár Egyesület, amelynek 1867-től igazgatósági elnöke, 1872-től igazgatója volt. Ő építtette fel a Takarékpénztár épületét is 1876-ban, 1869-ben megválasztották a Gazdasági Gőzmalom Rt. igazgatósági elnökének. Hosszú ideig volt a kaszinó elnöke, az Olvasókör választmányi tagja, majd elnöke, és két évig az 1867-ben alakult Honvédegylet elnöke. A Deák-párt híve, majd a balközép és a Deák-párt helyi fúziója után a megalakult Szabadelvű Párt kecskeméti vezérévé kiáltották ki. 1867-től haláláig tagja volt a város közügyeit irányító képviselő-testületnek, amelyben egyedül a város javát, fejlődésének előmozdítását tartotta szem előtt.

61 évesen lett polgármester

1880-ban, 61 éves korában Kecskemét polgármesterévé választották. A város pénzügyeinek rendezése után tervszerűen látott hozzá a városfejlesztési program megvalósításához. A már említett tevékenységei mellett a helyiérdekű vasútvonalak létesítésével a vidéket bekapcsolta a város kereskedelmébe. Megkezdődött a város csatornázása, ártézi kutak fúrása, és a városi villanytelep létesítése. Városi és pusztai iskolák épültek, 1894-ben pedig megnyílt a városi zeneiskola. Lestár Péter 1896-ig, haláláig volt Kecskemét polgármestere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában